Linkuri accesibilitate

Comisia pentru Informații a Senatului SUA și-a prezentat concluziile privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016


Președintele și vicepreședintele comisiei senatoriale, Richard Burr (dreapta) și Mark Warner (stânga)
Președintele și vicepreședintele comisiei senatoriale, Richard Burr (dreapta) și Mark Warner (stânga)

Dupa peste un an de investigatii, Comisia pentru Informatii a Senatului american si-a comunicat concluzia ca regimul rus a coordonat o campanie ampla – care a inclus atacuri cibernetice – pentru a influenta alegerile americane din 2016. Cum se impaca aceasta concluzie cu ceea ce afirma presedintele Trump?-- e intrebarea, adresata corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a exprimat indoieli cel mai recent luna trecuta ca Rusia s-a amestecat in alegerile americane. El urmeaza acum sa se intilneasca cu presedintele Putin si multi se intreaba daca o astfel de oportunitate, acordata celui care pune la cale atacuri impotriva democratiei americane se justifica. Sau daca un politician cu abilitatea lui Vladimir Putin va obtine de la presedintele Trump concesii riscante.

Spre deosebire de Camera Reprezentantilor, unde comisia de specialitate este divizata pe falii partizane, cea din Senat a functionat, in timpul investigatiei, intr-o maniera bipartizana, incercind sa afle adevarul. Si concluziile au fost comunicate ieri. Investigatia a durat un an si jumatate si a fost menita sa verifice concluziile agentiilor americane de informatii.

Comisia a conchis ca cele comunicate de agentiile de informatii sint justificate si nu au fost influentate de partizanat politic. Acest anunt nu este o surpriza, mai toti analistii independenti sint de acord ca rusii au atacat cibernetic institutii cum sint Comitetul National Democrat si au incercat intr-o varietate de formule sa influenteze alegerile. Intr-un mesaj Tweeter la 28 iunie, Donald Trump scrie insa: „Rusia continua sa sustina ca nu are nimic de-a face cu amestecul in alegeri”.

Este putin probabil ca opiniile senatorilor ii vor schimba presedintelui optica cu privire la cele intimplate. Senatorii din comisie sustin ca ancheta lor a descoperit noi metode folosite de rusi intre care infiltrarea unor sisteme eletorale din state si manipularea unor platforme social media. Comisia nu da la iveala in documentul public surse, precizind ca va exista si o varianta confidentiala a raportului, care va contine detalii.

Ramine de vazut daca acordul bipartisan va supravietui urmatorului obiectiv si anume de a stabili daca campania lui Trump a fost amestecata sau nu in incercarea Rusiei de a influenta scrutinul. Raportul face referiri la asa numitul „dosar” prezentat FBI-ului de fostul agent britanic Christopher Steele, din care reiese ca intre Trump si Rusia ar exista legaturi, sugerind chiar un santaj, dar numai pentru a preciza ca informatiile din dosar sint neverificate si nu stau la baza concluziilor agentiior de informatii si comisiei senatoriale.

XS
SM
MD
LG