Linkuri accesibilitate

România. Cum vor nouă state UE să anihileze atacurile cibernetice...


@Shutterstock.
@Shutterstock.

... și de unde vin ele.

România s-a alăturat statelor care își doresc reacții rapide împotriva agresiunilor cibernetice, pentru că a avut de suferit de mai multe ori în ultimii ani.

În urmă cu cinci zile, spre exemplu, Constantin Stănică, șeful biroului IT al Aeroportului Internațional din Cluj a declarat că în fiecare zi are de anihilat amenințări informatice din ce în ce mai sofisticatet.

7.000 de tentative de furt de parole au fost întregistrate doar într-o zi. În acest caz este vorba de agresiuni ale unor hakeri mai degrabă „privați”, dar există atacuri serioase ce vin dinspre diferite state.

Grupări din Rusia au atacat dur de mai multe ori instituții importante din România, dar și alte state, cum ar fi Ucraina, Germania sau Spania, pentru a descoperi vulnerabilități în sistemele electronice și pentru a culege date de la instituții guvernamentale, servicii de telecomunicații și criminalitate informatică sau companii aerospațiale.

Cele mai intense atacuri de acest fel au avut loc în februarie 2015 în timpul negocierilor de la Minsk pentru pacificarea regiunii Donbas.

România și-a dezvoltat sisteme importante de protecție sprijinind adesea și instituții din alte state.

Anul trecut, Serviciul Român de Informații a anunțat că a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale autohtone.

În 2017, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat și procesat aproape 140 de milioane de alerte de securitate cibernetică, în creștere cu 25% față de 2016, aceste agresiuni care au afectat un număr de circa 2,9 milioane de adrese IP unice din România.

Numărul mare al atacurilor suferite anual de România le-a determinat pe oficialitățile de la București să se alăture grupării de nouă țări europene care vor să creeze „o forță cibernetică de reacție rapidă”.

Miniștrii de externe din Croaţia, Estonia, Olanda şi România se vor întâlni la începutul săptămânii viitoare la Luxemburg pentru a semna această înţelegere, în timp ce Finlanda, Polonia şi Spania urmează să se alăture ulterior.

Mecanismul gândit de profesioniștii celor nouă state ar urma să fie creat în scurt timp prin echipe formate prin rotaţie din experţi care vor fi gata să ajute autorităţile naţionale în caz de atac cibernetic, potrivit unui calendar care va fi stabilit anul viitor

XS
SM
MD
LG