Autoritățile europene au spus că încearcă să-i împiedice pe hackeri să răspândească variante noi ale virusului.
În Marea Britanie, prima țară în care virusul a creat probleme vizibile vineri, afectând sistemul de asistență medicală, WannaCry a dobândit valențe politice înaintea apropiatelor alegeri. â
Opoziția laburistă a acuzat partidul de guvernământ, Conservator, că nu a reușit să protejeze National Health Service – sistemul național medical.
Printre victimele „ilustre” din lumea afacerilor ale atacului simțit în 150 de țări s-au numărat firma de curierat americană FedEx, mai multe firme constructoare de automobile din Europa, gigantul de telecomunicații spaniol Telefonica și căile ferate germane.
La burse s-au scumpit acțiunile firmelor specializate în securitate cibernetică în speranța că guvernele vor trebui să cheltuiască mai mult în acest domeniu.
Agenția Reuter a relatat că unele victime ale atacurilor au acceptat să plătească hackerilor „răscumpărarea” de 300 până la 600 de dolari în schimbul deblocării accesului la computere.
O oficialitate britanică din domeniul securitatății cibernetice, Brian Lord, a spus că hackerii își instruiesc victimele cum să facă plata în mod foarte profesionist și amabil – unii din păgubiți uitând că e vorba, totuși, de un furt.
„Numărul victimelor pare să se fi stabilizat”, a spus un purtător de cuvânt Europol, citat de agenția France Presse.
Tom Bossert, consilier cu afaceri interne în administrația Trump, a spus și el că atacul cibernetic „este sub control” în Statele Unite.
Deși răspândirea virusului s-a cam oprit la sfârșitul săptămânii în majoritatea regiunilor lumii, Franța, unde gigantul Renault a fost una din victimele cele mai mari, a spus că nu exclude noi atacuri.
China, care a părut să fie la sfârșitul săptămânii una din țările cele mai vulnerabile la atac, a informat luni că răspândirea virusului începea să se încetinească,
Președintele rus Vladimir Putin a negat că Rusia, acuzată în ultimii ani de atacuri pe net în mai multe țări, ar fi avut ceva de-a face cu cel mai recent incident, care a afectat sute de mii de computere, arătând cu degetul în direcția Statelor Unite.
Într-o postare pe blog, președintele Microsoft Brad Smith a părut să confirme duminică ceea ce experții bănuiau deja, anume că în atac s-a folosit un instrument conceput în scop de hacking de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite, instrument care a „scăpat” pe internet în luna aprilie.