Cotidianul „Washington Post” relatează vineri că CIA l-a avertizat încă din august 2016 pe președintele Barack Obama că președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat personal atacurile cibernetice împotriva Partidului Democrat și a candidatei acestuia la președinție Hillary Clinton.
Potrivit cotidianului american, se pare că Putin a vrut să submineze șansele lui Clinton, care fusese secretar de stat, să ajungă la Casa Albă, și implicit l-a ajutat pe candidatul republican Donald Trump, care a câștigat alegerile din noiembrie 2016.
Hillary Clinton a pomenit des în timpul campaniei electorale de amestecul Rusiei, fără a aduce însă dovezi, iar în iulie 2016 WikiLeakes a publicat mesaje furate din computerele Partidului Democrat care arătau cum conducerea partidului subminase sistematic candidatura senatorului Bernie Sanders.
Aceste dezvăluiri i-au dăunat lui Hillary Clinton, după cum au arătat sondajele de opinie de atunci.
Președintele Obama a ezitat însă mult timp să facă publice bănuielile despre implicarea Rusiei pentru a nu se spune că vrea să influențeze alegerile în favoarea candidatei democrate.
Casa Albă a așteptat până în octombrie 2016, pentru a acuza cele mai înalte eșaloane ale puterii ruse că au ordonat atacuri cibernetice.
După alegerile din noiembrie, președintele Barack Obama a autorizat în 29 decembrie adoptarea de sancțiuni împotriva Moscovei, respectiv expulzarea din America a 35 de spioni sub acoperire diplomatică, închiderea a două reședințe diplomatice ruse în Statele Unite și sancțiuni economice împotriva serviciilor secrete ruse.
Tot în secret, Obama ar fi autorizat implantarea în infrastructurile rusești a unor coduri malware latente care pot fi apoi declanșate în caz de escaladare.
Cotidianul „Washington Post” susține că aparent acest ordin nu a fost anulat încă de actuala administrație republicană (IG).