Linkuri accesibilitate

Întâlnire Vladimir Putin-Recep Tayyip Erdogan. Pe agendă: Ucraina, Siria și dronele de luptă


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la Soci, 29 septembrie 2021
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la Soci, 29 septembrie 2021

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, pe 5 august, a doua întrevedere între cei doi lideri în mai puțin de o lună.

Se așteaptă ca încheierea războiului din Ucraina și perspectiva unei incursiuni turcești în Siria să domine discuțiile, Erdogan venind la Soci după ce a înregistrat un succes diplomatic ajutând la instrumentarea unui acord mediat de ONU pentru reluarea transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Liderul turc a încercat să se folosească de relațiile sale calde atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, pentru a juca un rol în încheierea războiului lansat de Kremlin la 24 februarie.

Incursiunea militară planificată de Ankara pentru a ataca o grupare militară kurdă din nordul Siriei va fi, de asemenea, un punct important pe ordinea de zi, a relatat televiziunea de stat turcă TRT. Moscova, care l-a susținut pe președintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian, a s-a împotrivit recent unei astfel de ofensive. Ankara consideră miliția kurdă siriană Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), susținută de SUA, drept un grup terorist și o suspectează că are legături cu insurgenții interni.

O ofensivă turcă în nordul Siriei a fost suspendată din 2019 în urma a două acorduri de încetare a focului negociate de Washington și Rusia.

Kremlinul informează că pe ordinea de zi se află și posibilitatea ca Turcia, țară NATO, să vândă drone de luptă fără pilot, către Rusia. Putin sugera nu demult ca Rusia să coopereze cu producătorul turc de drone Baykar, a declarat luna trecută radiodifuzorul local CNN Türk, care l-a citat pe Erdogan.

Armata ucraineană a folosit cu succes dronele Bayraktar TB2 împotriva forțelor rusești de la începutul invaziei din februarie.

XS
SM
MD
LG