Linkuri accesibilitate

La Istanbul a fost deschis centrul comun de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene


O delegație militară turcă la inaugurarea centrului comun de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene, Istanbul, 27 iulie 2022.
O delegație militară turcă la inaugurarea centrului comun de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene, Istanbul, 27 iulie 2022.

Oficialitățile turce au deschis la Istanbul un centru comun de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră și spun că se așteaptă ca transporturile să fie reluate în zilele următoare. Luni, Kiev-ul anunțase că exporturile vor fi reluate treptat prin trei porturi menționate în acordul încheiat recent de Ucraina și Rusia sub medierea Națiunilor Unite și a Turciei.

La centrul de coordonare sunt reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei, ai Națiunilor Unite și ai Turciei. Principala sarcină a centrului deschis pe 27 iulie este monitorizarea trecerii în siguranță a navelor cu cereale ucrainene pe rutele maritime prestabilite, prin apele minate de ucraineni dar și de armata rusă. Centrul va coordona și inspectarea navelor de către echipe mixte, pentru a exclude contrabanda cu arme din și spre Ucraina.

„Personalul care lucrează la acest centru este conștient de faptul că ochii lumii sunt asupra lor”, a declarat reporterilor la deschiderea centrului ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

După ce Turcia a anunțat că e pregătită să monitorizeze procesul, marina ucraineană a făcut cunoscut într-un comunicat că lucrările au fost reluate în porturile de la Marea Neagră Odesa, Cernomorsk și Pivdenni.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori mondiali de produse agricole, iar invazia rusă în Ucraina, care a blocat transporturile de cereale și îngrășăminte, a adus multe țări, mai ales din Orientul Mijlociu și Africa, în pragul unei crize alimentare majore.

Înainte de război, Ucraina exporta lunar prin porturile de la Marea Neagră circa 4,5 milioane de tone de produse agricole, iar în silozuri sunt acum blocate peste 20 de milioane de tone, au precizat autoritățile de la Kiev. Reluarea exporturilor ar putea aduce la bugetul Ucrainei, secătuit de război, aproximativ 10 miliarde de dolari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG