Linkuri accesibilitate

Ucraina nu renunță la planul de a relua exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră


Un militar ucrainean la marginea unui lan de grâu în flăcări, în apropierea frontului, la granița dintre regiunile Zaporojie și Donețk, 17 iulie 2022
Un militar ucrainean la marginea unui lan de grâu în flăcări, în apropierea frontului, la granița dintre regiunile Zaporojie și Donețk, 17 iulie 2022

Armata Ucrainei a raportat noi bombardamente rusești pe 24 iulie, care au țintit numeroase obiective din nord, sud și estul țării. Cu o zi înainte fusese atacat și portul Odesa. Cu toate acestea, Kievul a asigurat că va continua pregătirile pentru a relua exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, deși atacul de la Odesa pune serios sub semnul întrebării angajamentul Rusiei de a permite reluarea exporturilor în conformitate cu acordul de la Istanbul, semnat cu Ucraina, cu numai o zi mai devreme.

Ucraina nu renunță la planul de a relua exportul de cereale prin porturile de la Marea Neagră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00

„Continuăm pregătirile tehnice pentru relansarea exporturilor cerealiere din porturile noastre”, a anunțat pe Facebook în 23 iulie ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov, care a semnat din partea Ucrainei acordul de la Istanbul

Rusia a recunoscut că a atacat sâmbătă cu rachete portul Odesa. Duminică, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a afirmat pe canalul Telegram că trupele ruse au lovit cu rachete de înaltă precizie infrastructura portului Odesa, distrugând o ambarcațiune militară de patrulare. Zaharova nu a pus la dispoziție vreo dovadă care să probeze afirmația sa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept „barbarie” atacul de la Odesa, spunând că acesta demonstrează că nu se poate avea încredere în angajamentele Moscovei.

Două rachete rusești Kalibr au lovit în apropiere de o stație de pompare din portul Odesa, altele două fiind doborâte de apărarea anti-aeriană ucraineană. Potrivit unei oficialități ucrainene, rachetele au fost trase de pe o navă rusească de război aflată în Marea Neagră în apropiere de peninsula ucraineană Crimeea ocupată de ruși.

Forțele armate ucrainene au spus că rachetele rusești nu a lovit zona de depozitare a cerealelor din portul Odesa și nici nu au cauzat pagube semnificative.

Semn de întrebare

Kievul a spus că pregătirile pentru a restabili transporturile de cereale la nivelurile de dinainte de război de 5 milioane de tone pe lună continuă, dar consilierul economic al președintelui ucrainean, Oleg Ustenko, a avertizat duminică că atacul aerian „indică cu siguranță că lucrurile nu vor funcționa” cum s-a negociat la Istanbul.

Ustenko a precizat pentru televiziunea locală că Ucraina are capacitatea de a exporta 60 de milioane de tone de cereale în următoarele nouă luni, dar perioada s-ar putea tripla cel puțin, dacă porturile nu vor putea funcționa relativ normal.

Vinerea trecută, la Istanbul, oficialii ONU care au mediat, alături de Turcia, semnarea acordului ruso-ucrainean privind reluarea exporturilor de cereale, era optimiști că primele vase ar putea pleca încă de a doua zi, cu șansa să se ajungă la rata antebelică în câteva săptămâni. Numai că a două zi, rachetele rusești au lovit portul Odesa.

Înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile de la Marea Neagră, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole, iar în silozuri sunt acum blocate peste 20 de milioane de tone, după cum precizează autoritățile de la Kiev. Reluarea exporturilor ar putea aduce la bugetul Ucrainei, secătuit de război, aproximativ 10 miliarde de dolari.

În baza acordului de la Istanbul, Rusia și Ucraina s-au angajat, între altele, să nu atace navele comerciale sau porturile implicate în exportul de cereale, iar observatori ONU și turci vor fi prezenți în porturile ucrainene pentru a delimita zonele protejate de acord.

Alte prevederi:

  • Personal turc, ucrainean și ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe navele din porturile ucrainene, înainte ca acestea să plece pe rute prestabilite prin Marea Neagră, prin ape care sunt puternic minată de forțele ucrainene și ruse.
  • Navele comerciale vor fi ghidate de nave pilot ucrainene.
  • Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor, în Turciei, și vor fi monitorizate constant din centrul comun de coordonare creat la Istanbul, unde vor fi prezenți reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei.
  • Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu sunt folosite pentru contrabandă cu arme sau pentru a ataca partea ucraineană.

Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu iar înainte de război, Ucraina exporta lunar, prin porturile sale, circa 4,5 milioane de tone de produse agricole.

Lavrov în turneu african

Între timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început un turneu de patru zile în mai multe țări din Africa, încercând să tempereze temerile că războiul din Ucraina va lăsa țările africane fără grâne. Sau că Rusia, unul din cei mai mari exportatori de cereale spre Africa, alături de Ucraina, nu-și va onora contractele.

Prima escală a fost Egiptul, unde Lavrov spune că „a reafirmat hotărârea exportatorilor de cereale rusești de a-și respecta toate angajamentele" în timpul întâlnirii sale din 24 iulie cu ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry.

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, a cumpărat anul trecut cam 80% din grâul de care are nevoie din Rusia și Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina a pus însă țara într-o situație complicată, în care trebuie să găsească un echilibru politic între relațiile sale comerciale și nu numai cu Moscova și cele cu Occidentul, remarcă publicația „The Guardian”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG