Nominalizând-o în urmă cu două săptămâni, șefa statului, Maia Sandu, a spus totodată că ar vrea ca guvernul Gavrilița să nu primească voturile deputaților, ca să poată dizolva parlamentul și declanșa alegeri anticipate.
Doar că socialiștii, de care depind în cea mai mare măsură șansele de învestire a acestui guvern și oricărui altul, au semnalat zilele acestea că ar putea încerca să strângă aliați pentru o proprie propunere de guvern.
Varianta ce prinde tot mai mult contur printre observatori e cea a unui guvern în frunte cu Igor Dodon, care să fie înaintat Maiei Sandu de o majoritate compusă din socialiști și democrați, fără Șor, și formalizată imediat ce Gavrilița va fi respinsă în legislativ.
Această respingere pare mai mult decât sigură după ce socialiștii au declarat că nu o vor vota pe Gavrilița. În perspectiva următoarei nominalizări, însă, Igor Dodon a păstrat incertitudinea, spunând doar că votul socialiștilor nu poate pleca decât spre un guvern care să preia măcar ceva din programul partidului socialist.
Pretexte ce au întărit și mai mult concluzia că socialiștii ar putea totuși încerca să-și promoveze, din a doua rundă de nominalizări, un propriu guvern sunt mai ales două: un mesaj de marți de pe Telegram al lui Igor Dodon și o declarație din aceeași seară a altui fruntaș socialist, Corneliu Furculiță.
În acel mesaj, Igor Dodon, deși utilizează mai frecvent Facebook-ul decât Telegram-ul pentru a-și lansa ideile, a sugerat că R. Moldova ar fi ajuns într-o situație atât de dramatică încât nu l-ar lasă pe el și alte forțe politice – liderul socialist nu le-a numit – să nu acționeze ferm și curajos.
„Sper că cetățenii ne vor sprijini,” a mai scris Igor Dodon în acel mesaj, redactat inexplicabil doar în rusă, în timp ce Furculiță, șeful grupului de parlamentari socialiști, a admis în mod evident că formațiunea sa ar putea avansa în parlament un propriu guvern. „În cazul în care situația va evolua imprevizibil vom veni cu decizii, probabil de înaintare a unui Cabinet de Miniștri”, a spus Furculiță într-o emisiune de la un post tv apropiat socialiștilor, declarația sa atrâgând imediat atenția observatorilor.
Igor Dodon nu a ascuns că ar fi interesat de funcția de șef de executiv, doar că o variantă care se lua mai ales în calcul era cea a unei coaliții cu formațiunea Șor – în ideea să o oblige pe Sandu să-i accepte candidatura.
Înainte de prima nominalizare a șefei statului, însă, liderul socialist a evitat – analiștii spun din considerente de imagine - să intre oficial într-o coaliție cu Șor, chiar dacă socialiștii săi din parlament s-au bucurat din plin de sprijinul controversatei formațiuni.
Cât de probabilă poate fi însă o reunire a socialiștilor cu grupurile parlamentare din foști și actuali democrați, l-am întrebat pe Valeriu Pașa, analist și activist civic de la Chișinău:
„Este un semn că se coace o nouă majoritate oficială, pentru că neoficială ea există și acum. În zilele viitoare vom vedea probabil o nouă escapadă a lui Igor Dodon la Moscova, cum a făcut nenumărate în 2019, să meargă să-și ceară voie să facă o coaliție din astea mai neortodoxe. Până la urmă va fi o alianță cu Plahotniuc, indiferent dacă vor intra în majoritatea asta acoliții lui - mă refer aici la partidul Șor, la Pro Moldova - până la urmă tot în înțelegerea lui Dodon cu Plahotniuc se opresc toate.
Maia Sandu, pe de altă parte, este relativ limitată de prevederile constituției și a hotărârilor Curții Constituționale, care o obligă să înainteze un candidat în condițiile existenței unei majorități oficializate care să i-l propună, însă imediat ce pică, dar cred că pică în parlament guvernul Gavriliță – Maia Sandu imediat poate convoca consultări cu fracțiunile și - indiferent dacă ele se prezintă sau nu la consultări, dacă nu-i pun pe masa această majoritate oficializată cu un candidat desemnat, Maia Sandu cred că o va înainta din nou pe Gavriliță - sau pe altcineva, dar probabil pe Gavriliță. Pentru că în condițiile când nu există o majoritate, ea are discreția să înainteze pe cine crede oportun.
Socialiștii vor încerca să conteste la curte și cred că au puține șanse, pentru că oficial Maia Sandu va fi acoperită și în felul acesta vom avea două tentative consumate. Iar apoi Maia Sandu nu va înainta nici o candidatură, fie și venită cu 80 de semnături, dacă se face pentru a se evita anticipatele. Respectiv, socialiștii și cu prietenii lor politici din parlament vor fi nevoiți să inițieze procedura de impeachment, care în mod evident va pica rușinos. Dar în schimb ar putea obține această suspendare, cu două treimi din voturi, deși destul de complicat va fi să izbutească și asta. Și încă să nu se trezească socialiștii că nici guvernul lor nu-l pot impune, și parlamentul lor este dizolvat și încă se fac de rușine în fața lumii cu o alianță cu Șor sau cu alții.”
Solicitați de noi, parlamentari din formațiunile presupuse a fi vizate de nouă intenție de coalizare a socialiștilor au negat-o.
Iată o declarație a lui Vladimir Cebotari, parlamentar din grupul Pro Moldova condusă de Andrian Candu: „Discuții despre un oarecare guvern cu socialiștii noi încă nu am avut, precum nu am avut nici cu PAS, din păcate. Să vedem cum vor evolua lucrurile, dar dacă vom fi invitați la discuții, eu cred că noi le vom onora, așa cum am așteptat și de la alții să ne invite. Deocamdată e o simplă declarație asta a dlui Furculiță, dar am să reiterez opinia noastră, că țara nu trebuie lăsată acum să nu fie guvernată, pentru că ceea ce se întâmplă sunt doar interese politice, nimic altceva.”
Și o afirmație a lui Nicolae Ciubuc, membru al fracțiunii PD în frunte cu Pavel Filip:
Avem un exercițiu important: vine garnitura guvernamentală propusă de președinte
„Care coaliție? Noi mâine avem un exercițiu important: vine garnitura guvernamentală propusă de președinte. Trebuie să vedem mâine cum o să aibă loc lucrurile și, după asta ,vedem care vor fi scenariile. Adică, la ora aceasta, noi nu discutăm cu nimeni în privința formării unei coaliții pentru crearea viitorului guvern.”
Ceea ce Igor Dodon ar încerca să obțină prin ipotetica strategie ar fi, spun analiștii, să amâne anticipatele pentru vremuri când formațiunea sa se va “trata” de lovitura aplicată lui în prezidențiale, iar popularitatea Maiei Sandu, dimpotrivă, va începe să se erodeze, urmare a lipsei efective de puteri executive. Sandu însăși a respins anterior de mai multe ori posibilitatea avansării candidaturii lui Dodon în fruntea guvernului, dar s-a referit la o situație în care șansele unei coaliții oficiale în jurul socialiștilor în parlament păreau infime în acel moment.