Linkuri accesibilitate

Premierul desemnat propune un guvern dominat de PAS, pregătit pentru „declanșarea de noi alegeri”


Natalia Gavriliță, premierul desemnat de președinte Maia Sandu, Chișinău, 8 februarie 2021.

Premierul desemnat, Natalia Gavriliță a depus luni în Parlament lista viitoarei sale echipe și programul de guvernare intitulat „Moldova Bună”. Biroul Permanent trebuie să anunțe data ședinței în plen la care vor fi votate. Într-un interviu luni cu Europa Liberă, Natalia Gavriliţă a declarat din nou că alegerile generale anticipatele sunt cea mai bună soluţie ca în parlament să poată ajunge deputaţi „ onești şi integri”, fără de care este greu de imaginat realizarea programului de guvernare. Dar a subliniat că este pregătită să guverneze în orice moment, dacă totuși majoritatea parlamentară îi dă votul. Deczia finală depinde de fracțiunea socialiștilor și de gruparea Pentru Moldova, din jurul Partidului Șor care împreună au majoritatea. Vineri, liderul PSRM, Igor Dodon afirma că deputații săi nu vor vota un guvern „din care nu face partae”.

Prioritatea programului de guvernare propus de Gavriliță este gestionarea crizei sanitare, provocată de pandemia de coronavirus și relansarea economiei, mai ales prin mărirea veniturilor populației, ceea ce da un nou impuls consumului.

(...) trebuie să creștem venitul cetățenilor și cererea pentru ca să lucreze economia și aici ne propunem și creșterea pensiei minime cu 15%, și creșterea unor indemnizații, de asemenea, îmbunătățirea sau debirocratizarea accesului la anumite ajutoare ale statului, cum este ajutorul de șomaj, pentru că experții estimează că deja 60-80 de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă” a spus Gavriliță în interviul cu Europa Liberă. Aceste țeluri ambițioase ar putea fi finanțate prin realocarea unor fonduri, prevăzu în acest moment pentru programe care „oricum nu aduc nimic” a explicat fosta ministră de finanțe.

O altă prioritate a programului de guvernare, care potrivit lui Gavriliță reflectă promisiunile electorale făcute de președinta Maia Sandu, este reforma justiției și combaterea corupție – capitol la care se prevede crearea unei noi procuraturi anticorupție pe modelul DNA-ului din România și a unui Tribunal anticorupție, structuri care ar trebui să se concentreze pe „marea corupție” a explicat premierul desemnat.

Lista guvernului propusă de Gavriliță se bazează în cea mai mare parte pe membri PAS, fostul partid al președintei Maia Sandu, pentru că „ vrem să arătăm oamenilor că noi ne asumăm acest guvern, ni-l asumăm în mod serios și dacă vom fi votați, vom implementa ceea ce am promis”. Mai mult, în viziunea premierului desemnat, acest guvern -dacă ar fi totuși votat – ar fi o garanție că „vom fi gata să facem tot ce este necesar pentru a declanșa din nou procesul pentru alegerile anticipate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG