Linkuri accesibilitate

Șase formațiuni politice au fost înregistrate și pot începe campania electorală


Membrii Comisiei Electorale Centrale
Membrii Comisiei Electorale Centrale

Pentru șase partide și blocuri, campania electorală a început oficial de vineri, odată cu înregistrarea lor de către Comisia Electorală Centrală în calitate de concurenți la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Șase formațiuni politice au fost înregistrate și pot începe campania electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Dacă rezultatele sondajelor de opinie din ultimele luni redau corect intențiile de vot, putem spune că s-a înregistrat majoritatea concurenților cu șanse să intre în parlament, poate doar cu excepția Platformei DA și a surprizei campaniei, partidul unionist AUR, formațiuni care mai lucrează aparent la listele de candidați și nu au depus încă cereri de înregistrare în cursă.

„Stimați reprezentanți ai concurenților electorali, vă anunțăm că hotărârile privind înregistrarea dvs. deja sunt semnate, vă urăm succes”. Așa a sunat anunțul secretarului comisiei electorale, Maxim Lebedinschi, privind încheierea cu succes a procedurilor de înregistrare a primilor șase candidați, printre ei partidul pro-prezidențial PAS, blocul recent creat pe stânga pro-rusă de fostul președinte Igor Dodon și comuniști, un alt bloc al primarului de Bălți, Renato Usatîi, două formațiuni aflate la prima participare într-un scrutin moldovean: Congresul civic al lui Mark Tkaciuk și PACE al lui Gheorghe Cavcaliuc, și partitul “Șor”.

Marina Tauber, reprezentanta acestei formațiuni a fost atât de exaltată, încât a exclamat imediat după înregistrare:

„Suntem bucuroși că de azi suntem oficial înregistrați în campanie. Felicitări, dragii noștri, suntem înregistrați, într-un ceas bun, victoria mare ne așteaptă”.

Odată cu decizia CEC, cele șase își pot începe agitația electorală, în vreme ce alte două formațiuni, inclusiv cea democrată care au depus și ele cereri la comisie, însă mai târziu ca primele, vor aștepta câteva zile o decizie. Printre formațiunile care nu au trecut încă pe la autoritatea electorală e Platforma DA (președinte Andrei Năstase), dar și două formațiuni unioniste – PUN-ul lui Octavian Țicu și AUR, partidul de peste Prut la care au aderat în ajun două formațiuni moldovene, cea a fostului edil de Chișinău, Dorin Chirtoacă, și partidul unui alt fost liberal, Valeriu Munteanu.

Ezitarea, deocamdată, a acestora ar putea să însemne, presupun observatorii, că ar avea dificultăți la selectarea numelor care să apară primele pe liste.

„Graba strică treaba”, a reacționat un coleg de-al lui Năstase când i s-a cerut o explicație, în timp ce un anunț de pe site-ul AUR îi îndeamnă pe cei care își doresc să participe pe listele sale în alegeri să trimită un CV formațiunii.

Cu o zi mai devreme, PAS-ul fondat și condus până la funcția de președintă de Maia Sandu, a semnalat o oarecare derută, după ce a fost acuzat de un alt competitor că și-ar fi inclus pe liste un potențial consumator de droguri. Azi, însă, formațiunea pare să-și fi revenit, fruntașul ei, Igor Grosu, spunând că totul e o insinuare și că PAS nu va renunța la acel candidat.

Începutul de campanie pentru principalul competitor de pe dreapta este marcat, pe de altă parte, și de știrea că va avea în competiție, foarte probabil, o clonă cu aceeași abreviere în denumire, după ce azi s-a aflat că un partid mai puțin cunoscut, dar fondat în Moldova de un fost social-democrat de la București din anturajul lui Ponta, și-a dus la bun sfârșit procesul de redenumire, devenind azi Partidul Alternative și Șanse, pe scurt PAS. Schimbarea a fost publicată în “Monitorul Oficial” de la Chișinău și confirmă un avertisment al analiștilor că oponenții președintei Sandu vor încerca, prin diverse metode, să-i lipsească partidul de șansa de a crea o majoritate sigură în viitorul parlament.

XS
SM
MD
LG