Linkuri accesibilitate

Aproape 80 de mii de moldoveni din diaspora s-au înscris pentru alegerile anticipate


Moldovenii din diaspora, votând în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
Moldovenii din diaspora, votând în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Aproape 80 de mii de cetățeni moldoveni, stabiliți în străinătate, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit site-ului oficial al Comisiei Electorale Centrale (CEC) la data de 16 mai.

Pe prima poziție se află cetățenii moldoveni din Italia cu aproximativ 16.600 de înregistrări online, pe locul secund - din Marea Britanie cu 12.600 de înscrieri, iar pe trei – cei din Germania cu peste 10 mii de înregistrări online.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre criteriile luate în calcul de către autoritatea electorală la stabilirea numărului de secții de votare ce vor fi deschise peste hotare la alegerile din 11 iulie.

Recent, premierul interimar Aureliu Ciocoi a încercat să pună capăt unei discuții despre finanțarea alegerilor, asigurând că finanțarea nu este o problemă. Mai mult, într-un interviu cu Europa Liberă a precizat că Ministerul de Externe are suficiente fonduri pentru a acoperi cheltuielile pentru toate secțiile de votare necesare în străinătate. Se speculase că lipsa de fonduri ar putea afecta și numărul de centre de votare deschise peste hotare.

XS
SM
MD
LG