Linkuri accesibilitate

Șeful legislativului transnistrean cere Rusiei ajutor tehnic sau umanitar


Șeful legislativului transnistrean, Alexandr Korșunov, este îngrijorat de situația economiei transnistrene și cere Rusiei ajutor tehnic sau umanitar. Acesta mai cere Moscovei să transfere suplimentele la pensii de 8 dolari pe care Rusia s-a angajat să le achite lunar pensionarilor din regiunea separatistă, dar care nu au ajuns încă de la începutul anului.

„Conducerea republicii este îngrijorată de faptul că bani pentru suplimentele la pensii nu au fost transferați încă de la Moscova în acest an”, a spus Korșunov în cadrul unei convorbiri telefonice cu șeful fracțiunii Rusia Unită din Duma de stat de la Moscova, Serghei Neverov.

Potrivit unui comunicat publicat de legislativul transnistrean, Korșunov a declarat că situația din economia transnistreană este îngrijorătoare. Aceasta s-a înrăutățit, potrivit lui, „nu doar din cauza pandemiei și a crizei globale, ci și a secetei, a înghețurilor și a inundațiilor din acest an”.

Situația este una „îngrijorătoare”, apreciază responsabilul de la Tiraspol...

Acest lucru a dus la scăderea încasărilor la buget, iar situația este una „îngrijorătoare”, apreciază responsabilul de la Tiraspol, motiv pentru care administrația transnistreană cere Rusiei asistență umanitară sau tehnică, notează comunicatul.

La mijlocul lunii iunie responsabili de la Tiraspol spuneau că mai sunt bani de pensii și salarii pentru perioada verii, iar de la toamnă vor trebui cutate resurse suplimentare. Șeful executivului local, Alexandr Martînov, a estimat că economia regiunii transnistrene ar putea înregistra în acest an o scădere de 8%.

Rusia nu acordă asistență umanitară directă Transnistriei, dar susține indirect regiunea separatistă a Republicii Moldova prin faptul că nu încasează de la Tiraspol plățile pentru gazul consumat, plătește o parte dintre pensiile locuitorilor din regiune și deține mai multe afaceri care completează bugetul transnistrean. În perioada pandemiei Rusia a trimit în Transnistria teste și laboratoare de testare la Covid-19, ceea ce a permis Tiraspolului să nu depindă total de Chişinău în diagnosticarea noului virus.

XS
SM
MD
LG