Știrile presei moldovene
- Exemplul Ucrainei arată că și un stat neutru trebuie să aibă capacitate de apărare, este de părere analistul politic Igor Boțan, citat de radiochisinau.md. Igor Boțan mai amintește că există o înțelegere dintre UE și NATO ca Republica Moldova și Ucraina nu mai pot fi lăsate în zona gri. Igor Boțan declară că ,,vulnerabilitățile la care este supusă Republica Moldova pot fi văzute în fiecare zi, exemple ar fi spargerea conturilor de Telegram ale înalților demnitari sau protestele organizate pentru destabilizarea situației. Iată de ce lucrurile trebuie privite în ansamblu, ca cetățenii să înțeleagă că NATO este o alianță defensivă și reacționează doar la provocările care vin din exterior, iar astfel de reacții trebuie să fie descurajatoare pentru potențialii agresori”.
- Războiul din Ucraina și criza din regiune generată de acesta, a făcut ca atât la Chișinău, cât și la București să se vorbească, parcă mai intens ca nicicând în ultimii ani, despre o posibilă unire din R. Moldova și România, publică ziarulnational.md un articol de opinie, semnat de Cazimir Țino. Autorul scrie că „pe fundalul războiului și al îngreunării excesive a vieții românilor basarabeni au apărut și voci care fie se opun fățiș reunirii, fie cer întreruperea imediată a oricărui ajutor românesc pentru Republica Moldova”, dar remarcă el „guvernul de la București a ajutat Chișinăul chiar și pe timpul comunistului Voronin”. Bucureștiul a greșit doar atunci când „nu a dezvoltat niște mecanisme de urmărire a felului în care sunt cheltuiți banii oferiți”, mai crede autorul, potrivit căruia dacă „de mâine guvernul român ar opri orice ajutoare date guvernului moldovean, asta ar fi o eroare colosală”.
- Și gazetadechisinau.md publică un articol de opinie despre înțelegerea dintre Chișinău și Tiraspol privind reluarea livrării de curent de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului. Multe voci compară semnarea contractului dintre compania moldovenească de stat Energocom și centrala de la Cuciurgan cu un act de trădare prin finanțarea regimului separatist din Transnistria. Dar trebuie să vedem dacă există o soluție viabilă după falimentarea Transnistriei. Autorul articolului se întreabă ce se va întâmpla, în acest caz, cu o treime din populația regiunii, cetățeni ai Republicii Moldova? Putem primi acum un nou val de refugiați? Suntem pregătiți să integrăm acum această regiune, aflați într-o criză continuă și în prima lună a iernii? „Nemaivorbind de riscurile de securitate ce pot apărea, similare cu cele din Războiul de pe Nistru din 1992”, mai concluzionează autorul.
- Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară va fi majorat până la 4.000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore în medie pe lună. Cel puțin asta prevede hotărârea aprobată de Guvern în ședința din 7 decembrie curent, scrie agora.md. Pentru anul 2022, valoarea salariului minim a fost de 3500 de lei. Agora.md amintește că propunerea Guvernului de stabilire a unui salariu minim 4.000 de lei pentru anul 2023, a fost respinsă de sindicaliști, care au solicitat majorarea acestuia cu încă 1.000 de lei. Sindicaliștii au cerut ca la stabilirea salariului minim să se țină cont, cel puțin, de prevederile cadrului legal. Potrivit lor, doar pentru primele 10 luni ale anului 2022 indicele prețurilor de consum a crescut cu 27,95%.
- Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că pericolul izbucnirii unui război nuclear crește, scrie newsmaker.md. Declarația a fost făcută pe 7 decembrie. „Un astfel de pericol [al războiului nuclear] crește, de ce să nu spunem lucrurilor pe nume. Noi conștientizăm ce înseamnă armament nuclear și nu intenționăm să ne jucăm de parcă ar fi o lamă de ras”, a declarat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a adăugat că Rusia, spre deosebire de SUA, nu amplasează armament nuclear pe teritoriul altor state.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației CrowdTangle una dintre postările care au generat discuții și dezbateri pe Facebook este postarea publicată de TV 8 - „Deputatul fugar Ilan Șor cere să fie numit prim-ministru, în locul Nataliei Gavrilița. Mesajul transmis mulțimii adunate la Orhei”. „De azi, sunt gata să îmi suflec mânecile, să îmi asum responsabilitatea și să mă apuc de lucru”, a spus Ilan Șor printr-un mesaj video, transmis în fața unei mulțimi de câteva sute de oameni, adunați pe stadionul de la Orhei.
- Pe Instagram populare au fost postările despre ninsoarea și ghețușul format pe străzile orașului Chișinău. „Poleiul din capitală, un adevărat coșmar pentru chișinăuieni”, scrie TV 8. Peste 100 de persoane au fost internate la Institutul de Medicină Urgentă. Purtătoarea de cuvânt, Dorina Arsene a precizat că o treime dintre pacienți s-au adresat cu fractură de gambă, gleznă sau umăr și a fost necesară internarea. Totuși, cea mai populară postare de pe Instagram a fost galeria publicată de moldova.org, cu peisaje urbane pe timp de iarnă.