Linkuri accesibilitate

Șomaj sau șomaj tehnic, dar fără asigurare medicală în timp de pandemie


Salariații trimiși în șomaj tehnic, deopotrivă cu cei care riscă să-și piardă locul de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, se arată îngrijorați de faptul că și-ar putea pierde calitatea de asigurat medical, pentru care au cotizat ani la rând.

Am discutat cu avocatul Adrian Lungu, expert în dreptul muncii, despre ce ar trebui să știe și cum să procedeze angajații trimiși în șomaj tehnic sau aflați în pragul șomajului. În primul rând, a explicat conceptul:

„Șomajul tehnic este un temei de suspendare a contractului individual de muncă cu acordul atât al angajatorului, cât și al salariatului pe o perioadă ce nu poate depăși o perioadă de patru luni într-un an calendaristic și pentru care angajatorul trebuie să-i achite salariatului o indemnizație lunară care nu este mai mică de 50% din salariul lui de bază”.

Sistemul de asigurări în medicină, instituit pentru a garanta cetăţenilor acces echitabil la asistenţa medicală și bazat pe principiul solidarității, adică cei care au venituri mai mari plătesc pentru cei care au venituri mai mici, îi exclude pe cei care rămân fără un loc de muncă.

Polița de asigurare medicală este dezactivată din momentul în care a fost sistat contractul de muncă sau agentul economic nu mai achită contribuțiile la sistemul de asigurări în sănătate.

Oamenii care nu mai au venituri garantate se mai și trezesc fără serviciile medicale pe care au contat. Autoritățile le recomandă să se înregistreze în calitate de șomeri sau să-și cumpere polița de asigurare în sănătate.

Anumite breșe în legislație, spune avocatul, conduc la discriminarea angajaților aflați în șomaj tehnic. Angajatorul achită primele de asigurări în sănătate din plățile de 50 la sută pe care le varsă în contul angajaților, însă aceștia din urmă sunt dezactivați de la sistemul de asigurări în sănătate. Ei nu pot merge nici la agențiile forței de muncă, pentru că încă se consideră că sunt angajați, dar nici nu pot beneficia de asigurarea în sănătate.

„Comisia pentru Situații Excepționale ar trebui în regim de urgență să înlăture această neconcordanță astfel încât salariații aflați în șomaj tehnic să își păstreze calitatea de asigurat medical în Sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală”.

Problema angajaților aflați în șomaj tehnic, care pierd calitatea de asigurat medical a fost abordată de câteva ori în cadrul rubricii „Dreptul Tău” în ultimii ani. De fiecare dată, decidenții de la Casa Națională de Asigurări în Medicină ne spuneau că acest aspect este cunoscut și că ar fi fost înaintate propuneri pentru amendarea cadrului legislativ. Acum, când pandemia de coronavirus are un impact enorm asupra pieței forței de muncă, această lacună legislativă va crea multe probleme.

La Centrul de criză, lansat de Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), în contextul pandemiei, cele mai multe plângeri au parvenit de la angajații unor rețele de restaurante, care au fost anunțați că nu vor mai avea de lucru în următoarele luni și că ei ar trebui să-și procure polița medicală. Directorul IDOM, Vanu Jereghi, spune că experții centrului analizează situația, cazurile de încălcare a drepturilor, inclusiv la sănătate, și vor veni în scurt timp cu propuneri către guvernanți pentru redresarea situației:

„Deja avem plângeri de la una dintre cele mai mari rețele de business din Republica Moldova, unde angajaților li se spune că dacă vreți să primiți salariul pentru luna martie, depuneți cerere de concediere. Acolo lucrează mii de angajați și aceste persoane sunt impuse să scrie cerere de eliberare pentru ca patronul să nu le plătească șomajul tehnic, acele 50 de procente din salariul lor. Situația este critică și ne putem trezi în fiecare zi cu mii de persoane care nu mai sunt angajate și care, pe lângă faptul că nu mai au venituri, sunt nevoite să achite o sumă mai mare de 4 mii de lei, ca să-și procure polița medicală”.

Guvernul a introdus, prin Hotărârea din 1 aprilie, un șir de subvenții pentru agenții economici, care păstrează locurile de muncă prin metoda șomajului tehnic. Experții atrag însă atenția că nu este același lucru cu finanțarea fie și parțială a șomajului tehnic, așa cum se practică în România și statele vest-europene. Companiile vor putea beneficia de rambursarea unei cote părți din plățile pentru șomaj tehnic, asigurările de sănătate și cele sociale, abia după ce vor achita aceste contribuții, multe din ele însă nu au activitate economică și nu au cum să achite anumite contribuții financiare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG