Linkuri accesibilitate

Ștefan Gligor: „Nu exclud o vastă campanie de falsificare a voturilor, pregătită minuțios, cu ajutorul instituțiilor de stat”


Imagine-simbol. Direcția: Moscova
Imagine-simbol. Direcția: Moscova

Interviu cu directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme.

Președintele parlamentului Andrian Candu a promis că alegerile parlamentare vor fi libere, corecte și transparente, și lipsite de influențe externe. Declarația, citată de Moldpres, a fost făcută de vicepreședintele Partidul Democrat în convorbirile avute cu președinta parlamentului Danemarcei, Pia Kjærsgaard, aflată în vizită la Chișinău. În comunicatul dat după întrevedere nu se spune la ce influențe externe s-a referit Candu. Europa Liberă a stat de vorbă la acest subiect cu directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme​, avocatul Ștefan Gligor.

Ștefan Gligor: „Putem afirma că Partidul Democrat își construiește viitorul pe axa Putin-Erdogan”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:08 0:00
Link direct


Europa Liberă: Pentru partenerii externi, speakerul Andrian Candu promite că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi libere, corecte, transparente și lipsite de influențe din exterior. De ce a trebuit să transmită mesajul acesta pentru cei din Statele Unite ale Americii? Și cum îl descifrați Dvs.?

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

Ștefan Gligor: „Dl Candu încearcă să evite nerecunoașterea alegerilor parlamentare, care nu au cum să fie libere, corecte și reprezentative deja acum, înaintea acelor alegeri și înaintea campaniei electorale, cu mult înainte. De ce? Pentru că însăși reforma electorală a fost croită în interesul unui singur partid și al asociaților săi și acest lucru îl cunosc foarte bine atât partenerii noștri americani, cât și partenerii noștri europeni. Înțelegând acest lucru, înțelegând că există un risc major ca alegerile să fie nerecunoscute ca fiind conforme standardelor internaționale, dl Candu încearcă să dreagă busuiocul înaintea constatării faptului nerecunoașterii alegerilor parlamentare.”

Europa Liberă: Când vorbește despre o lipsă de influență din exterior, să înțelegem că până acum aceste ingerințe au avut loc?

Ștefan Gligor: „Eu cred că de mai mult de un an putem bănui în mod rezonabil reorientarea Partidului Democrat spre Federația Rusă și, luând în considerare că Statele Unite ale Americii au servicii speciale de cercetare, de intelligence pe extern foarte bune, eu cred că în același mod dl Candu o ia pe dinainte și încearcă să convingă americanii de faptul că ei nu colaborează în niciun fel și nu fac jocul rușilor, știind că ei la un moment dat ar putea să aibă toate probele pe masă. Și în acest sens, dumnealui încearcă să anticipeze și să pună în derută partenerii noștri, să-i trimită pe o pistă falsă, acordând din nou – a câta oară? – garanții care sunt, de fapt, nu altceva decât minciuni.”

Europa Liberă: Dar până acum, din observațiile Dvs., factorul extern a fost implicat în alegerile din Republica Moldova?

Ștefan Gligor: „Republica Moldova este o intersecție a intereselor geopolitice și regionale, este frontiera Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. În același timp, Republica Moldova este locul de staționare a trupelor rusești și de depozitare a 20 de mii de tone de armament, pe care Federația Rusă își asuma obligația în 1999 și 2000 să le evacueze și nu le evacuează sub pretexte absolut fictive, precum că crearea impedimentelor de către autoritățile transnistrene, care prin Hotărârea CEDO „Ilașcu împotriva Moldovei” din 2004, Federația Rusă a fost recunoscută ca fiind statul care controlează în esență această entitate separatistă. Deci, cu certitudine noi avem influențe străine, noi avem...”

Europa Liberă: Dar implicări directe din exterior există?

Implicări directe au existat și acum există...

Ștefan Gligor: „Implicări directe au existat și acum există. Noi suntem în perioada în care se derulează cercetările și investigațiile. Implicări directe ale Federației Ruse au existat într-un șir de state și tot mai multă informație vine în acest sens – au existat în Statele Unite ale Americii, au existat în Ungaria, au existat în Polonia, au existat și aici, în România.”

Europa Liberă: Vorbim despre Republica Moldova.

Ștefan Gligor: „Când vorbim de România, au existat și există întotdeauna. Federația Rusă întotdeauna a avut forțe politice, care în esență îi serveau interesele regionale și geopolitice în mod direct și astăzi partidul servil și în genunchi în fața Federației Ruse este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în frunte cu Igor Dodon, care...”

Europa Liberă: Dar nimeni n-a demonstrat.

Ștefan Gligor: „Ce să demonstreze?”

Europa Liberă: Că ei ar fi avut sprijin din exterior într-o campanie electorală sau alta.

Ștefan Gligor: „Păi, cum să demonstrăm în cazul în care patronul și persoana influentă care-i asigură acoperirea, inclusiv din partea organelor de urmărire penală, este însuși Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat? Noi avem înregistrarea audio a secretarului general al partidului, care spunea că Igor Dodon nu le este dușman și că trebuie să-l ajute în campania electorală. Și am avut multe alte lucruri și probe. Noi am avut holdingul mediatic al dlui Plahotniuc, care o distrugea pe Maia Sandu, lansând tot felul de minciuni și îl ajuta în mod direct pe Igor Dodon să devină președinte.”

Europa Liberă: Instituțiile statului nu au demonstrat?

Ștefan Gligor: „Nu au demonstrat, pentru că instituții ale statului, puterea judecătorească în sine, ca putere separată și independentă, nu există. Și de asta nu trebuie să ne așteptăm de la o ramură a puterii atât de importantă, precum este puterea judecătorească, la orice fel de acțiuni în conformitate cu prevederile legii.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare vor fi monitorizate și puterea, guvernarea ar trebui, cel puțin, să ofere această șansă ca scrutinul să aibă loc în condiții de maximă transparență, să fie alegeri libere și corecte.

E un exercițiu pretins electoral cu un rezultat cunoscut...

Ștefan Gligor: „Sistemul electoral a fost ajustat pe interesul și întru valorificarea resurselor imense pe care le are Partidul Democrat la dispoziție și valorificarea pozițiilor politice pe care le-au obținut sateliții săi, precum este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, precum este grupul Leancă, precum sunt mulți alți politicieni la nivel regional și local, care au fost racolați în ultimii trei ani prin diferite metode. Noi avem peste 700 de primari, 80 la sută din primarii Republicii Moldova, care astăzi se subordonează Partidului Democrat. Toți acești oameni vor fi puși deja în funcțiune. Deci, noi nu putem numi încă viitoarele alegeri parlamentare, acest exercițiu, „alegeri” deja astăzi. De ce? Pentru că un exercițiu pretins electoral cu un rezultat cunoscut nu poate fi numit astfel.

Un astfel de exercițiu nu poate fi numit „alegeri”, respectiv Partidul Democrat, însuși dl Candu înțelege acest lucru și el înțelege că deja există o discuție la nivelul cancelariilor europene și americane despre o eventuală, posibilă nerecunoaștere a acestor alegeri, pentru că ele sunt fraudate înainte de a începe desfășurarea nemijlocită a alegerilor, înainte de a avea loc acest exercițiu.”

Europa Liberă: Dar toată lumea se pregătește pentru scrutin? Mă refer la clasa politică.

Ștefan Gligor: „Sunt partide politice, acești oameni și-au asumat această cruce și ei vor merge în respectiva bătălie, oricât de inegală ea va fi, dar toată lumea conștientizează riscul nerecunoașterii alegerilor, pentru că puterea noastră a mers mult prea departe.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă nu vor fi recunoscute rezultatele alegerilor?

Ștefan Gligor: „Republica Moldova va deveni un stat izolat, care își va construi și deja își construiește, de fapt, relații regionale. Noi avem toate datele problemei pe masă și noi putem afirma că Partidul Democrat își construiește viitorul pe axa Vladimir Vladimirovici Putin, Federația Rusă, și președintele Erdogan, Turcia. Noi deja avem toate premisele de a crede că Partidul Democrat merge în direcția izolării Republicii Moldova, transformării statului nostru într-o formațiune care prestează servicii de spălare a banilor la nivel internațional – acesta este unicul context în care putem folosi cuvântul „internațional” –, inclusiv prin sporirea controlului și influenței în regiunea transnistreană și aceste servicii de spălare a banilor la nivel regional și internațional vor fi prestate grupurilor politico-criminale care au o mare influență atât în România, cât și în Ucraina. Noi suntem martorii unui șir de procese.

Eu nu exclud o vastă campanie de falsificare a voturilor, pregătită minuțios...

Noi știm că Vlad Plahotniuc a fost în vizită la președintele Erdogan, înaintea lui Igor Dodon. Și eu vă asigur că președintele Erdogan nu se interesează și nu se întâlnește cu oameni care nu dețin funcții oficiale în stat, precum este dl Plahotniuc, pentru că dumnealui este doar președinte de partid. Faptul că președintele Erdogan s-a întâlnit cu dl Plahotniuc înseamnă că există un șir de înțelegeri, inclusiv financiare și aranjamente la nivel regional. Care sunt ele? Noi vom reveni mai târziu cu o analiză minuțioasă.”

Europa Liberă: Dar care ar putea să fie?

Ștefan Gligor: „Acestea sunt întrebări premature.”

Europa Liberă: Am citit că miza Partidului Democrat e ca să acumuleze jumătate de milion de voturi. De ce țintesc anume această cifră?

Ștefan Gligor: „Noi știm că în alegerile prezidențiale, în urma mobilizării fără precedent a cetățenilor noștri din diasporă, noi am avut circa un milion și 600 de mii de votanți, dacă nu greșesc. 500 de mii este foarte ambițios, 500 de mii asta este 30 la sută pe liste. Asta înseamnă 15-16 mandate de deputat în Parlament, ceea ce este foarte mult pentru un partid care are o popularitate reală de 3-4%, asigurate de aparatul de stat și cei care se hrănesc din tendere ș.a.m.d. Eu nu exclud o vastă campanie de falsificare a voturilor, pregătită minuțios, cu ajutorul tuturor instituțiilor de stat responsabile, de fapt, de contrariul.”

Europa Liberă: Și Dvs. ce miză credeți că au aceste alegeri? Ce decid ele?

Ștefan Gligor: „Aceste alegeri sunt menite să legitimeze statutul de facto al lui Vlad Plahotniuc în Republica Moldova, al lui Vlad Plahotniuc și asociaților săi. Acești oameni, un grup de persoane controlează puterea legislativă, executivă, judecătorească și 80 la sută din mass-media. Problema este în suveranitate. În Republica Moldova a fost anihilat conceptul de suveranitate.”

Europa Liberă: Suveran fiind poporul?

Ștefan Gligor
Ștefan Gligor

Ștefan Gligor: „Suveran fiind doar poporul. Acest lucru a fost probat. Eu știam acest lucru, înțelegeam acest lucru și încercam să-l demonstrez pe parcursul ultimilor doi ani, dar îmi era foarte greu, pentru că oamenii sunt creduli, nu au o gândire în perspectivă și analitica, asta este dificilă și monstruoasă. Și mulți pur și simplu refuză să se gândească la un scenariu atât de grav, însă odată cu anularea alegerilor locale, care au fost perfect valabile și au fost pe sistem proporțional...”

Europa Liberă: Alegerile din Chișinău?

Ștefan Gligor: „Da. Au fost alegeri libere și reprezentative. Da, au existat abateri, dar ele nu au fost în măsură să influențeze rezultatul și în urma unei lupte absolut inegale, candidatul opoziției a câștigat în sistemul proporțional în două tururi și iată că puterea cu șapte, chiar opt luni înainte de alegerile parlamentare a trecut peste orice limite. A suspendat, practic, și a dat la o parte Constituția, tratatele internaționale, orice cadru legal, Codul Electoral și pur și simplu – în afara oricărui cadru electoral – a anulat voința oamenilor. Pur și simplu a anulat-o.

Suveranitatea presupune exercitarea cotelor-părți ale suveranității, fiecare din noi decide, co-decide în țara asta. Păi, iată, Partidul Democrat ne-a spus nouă în față: „Nu contează ce decideți voi, nu contează ce opinie aveți, pentru cine votați, noi în instanță finală decidem care este alegerea voastră – una bună sau nu. Dacă nu ne place, înseamnă că nu există”! Acum ei, cu mai multe luni înainte de alegerile parlamentare, de fapt, ne-au explicat – cu probe și cu exemple – și ne-au arătat soarta alegerilor parlamentare din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut?

Ștefan Gligor: „Societatea noastră stă în fața unei alegeri foarte serioase: să accepte regulile și legitimizarea controlului ilegal, pe care îl deține Partidul Democrat asupra celor trei puteri și controlului asupra a tot ce înseamnă fluxuri financiare ș.a.m.d., sau să nu accepte acest lucru, să iasă la un protest masiv și să subordoneze Parlamentul, pentru că Parlamentul ne-a trădat.

Asta poate fi realizat numai printr-un protest masiv care este direcționat împotriva instituției parlamentare...

Vlad Plahotniuc față de popor nu are nicio obligație. Parlamentul, oamenii care au fost aleși, dar au preferat să se subordoneze lui Vlad Plahotniuc și asociaților săi din Partidul Democrat, și nu poporului, așa cum scrie în Constituție, iată, acești oameni sunt sursa problemei. Și poporul trebuie să meargă la acești oameni și să le ceară să respecte voința poporului, să anuleze sistemul mixt, să adopte sistemul proporțional îmbunătățit și să facă alegeri parlamentare reprezentative și corecte. Asta poate fi realizat numai printr-un protest masiv care este direcționat împotriva instituției parlamentare. Deci, noi trebuie să mergem la Parlament într-un număr foarte mare, impunător de mare, și să ne cerem suveranitatea înapoi. Altă soluție nu există! Iar scenariul cel mai prost este legitimizarea Partidului Democrat în alegerile parlamentare, nerecunoaștere acestor alegeri ca libere, corecte și reprezentative și izolarea Republicii Moldova de principalii partenerii internaționali, precum sunt Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. Prin anularea alegerilor locale, Partidul Democrat deja, practic, a declarat război Statelor Unite și Uniunii Europene, scuipând în față Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: Ei vor merge acum cu mesajul pro-Moldova. Am văzut un mesaj pe care l-a susținut inclusiv ambasadorul american James Pettit, după întrevederea de rămas-bun cu liderul Partidului Democrat.

Ștefan Gligor: „Ambasadorul Pettit de multe ori, chiar și în materialele promoționale video pe care le filma ambasada, spunea și se adresa politicienilor Republicii Moldova cu un mesaj foarte simplu: „Lăsați dezbinarea și lucrați asupra bunăstării statului vostru și cetățenilor voștri. Fiți pro-Moldova!” Doar că ambasadorul Pettit nici în coșmarurile lui cele mai strașnice nu-și imagina faptul că a fi pro-Moldova înseamnă a distruge conceptul suveranității, a anula Constituția, a anihila principiul separării puterilor în stat...”

Europa Liberă: Dl Pettit a zis acum, la întâlnirea de rămas-bun...

Ștefan Gligor: „Dl Pettit a fost într-o situație foarte dificilă, pentru că, practic, PD-ul a copiat mesajul lui. Și el, într-adevăr, a repetat și a spus: „Da, fiți pro-Moldova!”, dar eu sunt sigur că ceea ce înțelege dl Pettit prin „a fi pro-Moldova” și ce înțelege Vlad Plahotniuc și asociații lui cu „a fi pro-Moldova” sunt lucruri diametral opuse, dar dumnealui a dat acest mesaj și el l-a susținut încă o dată, pentru că nu are încotro. Dar problema este în definirea termenului. Și dacă îl puneți pe James Pettit să definească „a fi pro-Moldova” și pe Vlad Plahotniuc, eu cred că o să avem o diferență. Mai ales dacă confruntăm faptele partenerului nostru american care ne-a ajutat pe parcursul deceniilor cu o grămadă de bani și răbdare, și asistență tehnică, și legislativă, și de expertiză, și financiară și după asta puneți pe masă faptele Partidului Democrat și ale lui Vlad Plahotniuc în mandatul 2010-2014 și în mandatul 2014-2018. Și o să vă fie totul clar.”

XS
SM
MD
LG