Linkuri accesibilitate

Ștefan Gligor: forțele de ordine au permis Partidului Șor să organizeze o provocare (FOTO/ VIDEO)


Interviu cu directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme.

Europa Liberă: Dl Gligor, cum ați văzut relația protestatar-polițist pe parcursul acestei perioade de timp?

Ştefan Gligor
Ştefan Gligor

Ștefan Gligor: „De dimineață, sub protecția poliției, într-un număr vădit excesiv, reprezentanții forțelor de ordine au permis Partidului Șor să instaleze bucătăriile mobile, mesele, scena ș.a.m.d. și să organizeze, practic, o provocare și un sabotaj al mitingului care a fost stabilit pentru astăzi și anunțat două luni în urmă.

Interviu cu avocatul Ştefan Gligor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Este o provocare organizată cu suportul și susținerea organelor de forță și cu acoperirea organelor de forță, care protejează, practic, acest circ ieftin care se întâmplă în fața guvernului și care a fost posibil exclusiv și datorită coparticipării organelor de forță. Deci, acești oameni pur și simplu nu înțeleg de cine sunt plătiți și care este rolul lor.”

Europa Liberă: Dar ordinea publică au reușit să o mențină pe tot acest parcurs?

Nu au fost tentative de violență, nu au fost careva incidente...

Ștefan Gligor: „Ei au reușit să protejeze reprezentanții și membrii Partidului Șor, și susținătorii Partidului Șor, Șor-PD, cum vreți să-i numiți, că sunt sigur că sunt în colaborare cu Partidul Democrat aceste acțiuni. Deci, ei au reușit să-i protejeze pe acești oameni de protestatari. Protestatarii sunt pașnici și în principiu au venit acolo în față să-și exprime indignarea cu ocazia acestei provocări mizerabile. Nu au fost tentative de violență, nu au fost careva incidente; cel puțin, eu nu cunosc din partea protestatarilor care au venit la mitingul organizat de mișcarea ACUM, nu cunosc careva cazuri de încălcare a ordinii publice. Oamenii au mers în marș până la CNA, până la Universitatea Pedagogică.”

Europa Liberă: Dar atunci când protestatarii pașnici scandează „Poliția e cu noi!”, ce mesaj transmit?

Ștefan Gligor: „Transmit un mesaj foarte simplu, că poliția primește salariile din impozitele plătite de noi, de cetățeni și că ei au obligația să respecte legea și nicidecum să co-participe la organizarea unor provocări care ar putea să se termine cu violențe. Ceea ce au făcut ei în piață aici este o provocare crasă de toate zilele și este inacceptabilă. Și dacă se întâmplă ceva, primii care trebuie să răspundă sunt capii poliției care au permis acest dezmăț.”

Cele două proteste din Piaţa Marii Adunări Naţionale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Europa Liberă: Dvs. sunteți jurist. Ce notă puneți astăzi activității organelor de menținere a ordinii de drept?

Ștefan Gligor: „Pentru ceea ce s-a întâmplat azi-dimineață în piață le pun nota zero, pentru că acesta nu este un comportament demn de poliție și eu am văzut multă rușine și frustrare în ochii polițiștilor care stau în patru linii sute de metri și protejează acest picnic al lui Șor din fața guvernului, iar cât privește în rest activitatea lor, protestul abia a început și eu vă invit pe două minute la încheierea acestuia.”

XS
SM
MD
LG