Linkuri accesibilitate

Țările G7 promit să-și coordoneze eforturile pentru a combate comportamentul „iresponsabil” al Rusiei


Reuniunea miniștrilor de externe G7 de la Londra, 4 mai 2021.

Miniștrii de externe din grupul principalelor șapte state industrializate din lume (G7) și-au încheiat prima lor întâlnire personală în mai bine de doi ani cu angajamentul de a susține eforturile colective de combatere a comportamentului „iresponsabil și destabilizator” al Rusiei, fără a sugera însă acțiuni concrete care să treacă de o declarație de sprijin pentru Ucraina.

Miniștrii de externe din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul Rusiei într-o declarație comună din 5 mai în urma discuțiilor de la Londra.

Miniștrii au citat recenta „masare de forțe militare rusești la granițele Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal, acțiunile care vizează subminarea sistemelor democrațiilor din alte țări, atacurile cibernetice și utilizarea dezinformării”. Țările din G7 se declară hotărâte să-și întărească „capacitățile comune și pe cele ale partenerilor ” pentru a descuraja comportamentul agresiv al Rusiei, care amenință regulile pe care se bazează actuala ordine internațională, inclusiv în domeniile „securității cibernetice și dezinformării”.

Declarați miniștrilor de externe, după reuniunea de la Londra, dă și tonul apropiatului summit G7 de luna viitoare din Cornwall, Anglia.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG