Linkuri accesibilitate

În Franța, nouă persoane au fost interogate după ce un bărbat a decapitat un profesor de gimnaziu


Oameni adunați în fața colegiului Bois d'Aulne după atacul petrecut în suburbia pariziană St Honorine, 17 octombrie 2020
Oameni adunați în fața colegiului Bois d'Aulne după atacul petrecut în suburbia pariziană St Honorine, 17 octombrie 2020

Poliția franceză a interogat sâmbătă nouă persoane aflate în custodie, după ce un bărbat a decapitat un profesor de la un gimnaziu, în plină stradă, într-o suburbie a Parisului, informează surse din poliția franceză, citate de agențiile internaționale de știri.

Poliția franceză a anunțat că victima, Samuel Paty, era profesor de istorie și geografie, avea 47 de ani și a arătat recent caricaturi ale profetului Mohammed ca parte a unei discuții despre libertatea de exprimare, lecție care a provocat reclamații din partea unor părinți.

Bărbatul suspectat de decapitarea lui Paty era un tânăr de 18 ani născut la Moscova și originar din Cecenia, a informat presa franceză.

Surse ale poliției franceze au declarat că cei nouă suspecți reținuți, printre care bunicii și fratele atacatorului, acesta din urmă având 17 ani.

Atacatorul a fost împușcat de polițiști și, potrivit poliției, nu au existat indicații anterioare că ar fi un potențial radical, scrie AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat incidentul din 16 octombrie drept un „atac terorist islamist”.

Lideri musulmani din Franța au condamnat crima, percepută de personalități publice ale vieții francize drept un atac asupra esenței statalității franceze și a valorilor sale de laicitate, libertate de cult și libertate de exprimare.

În Adunarea Națională, parlamentul Franței, deputații s-au ridicat pentru a onora profesorul ucis și a condamna „atacul terorist atroce”.

XS
SM
MD
LG