Linkuri accesibilitate

În Moldova intră în vigoare legea care interzice difuzarea știrilor rusești


Imagine generică
Imagine generică

Președinta Maia Sandu a promulgat, pe 19 iunie, Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Rusia, inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit șefei Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, legea va intra în vigoare săptămâna curentă, iar propaganda va fi sancționată mult mai dur. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate.

„Se instituie noțiunea de dezinformare, care presupune sancțiuni mult mai dure. Se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local. Consiliul Audiovizualului obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare”, a precizat Liliana Vițu într-o emisiune TV, citată de IPN.

Potrivit legii securității informaționale, 50% din conținutul străin difuzat de posturile TV vor reveni țărilor UE, SUA și statelor care au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră. Opoziția parlamentară califică noile prevederi drept o „instituire a cenzurii”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG