Linkuri accesibilitate

Șase milioane de ucraineni, încă fără electricitate. În estul și sud-estul Ucrainei, lupte crâncene


Centrul orașului Lvov lipsit de electricitate. Rețeaua electrică a fost lovită de rachete rusești, Lvov, 23 noiembrie 2022
Centrul orașului Lvov lipsit de electricitate. Rețeaua electrică a fost lovită de rachete rusești, Lvov, 23 noiembrie 2022

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat pe 25 noiembrie că lupte susținute în regiunile Harkov, Luhansk, Donețk și Zaporojie.

Forțele rusești bombardează neîntrerupt regiunile Krivoi și Herson, inclusiv în orașul Herson, mai informează comandamentul armatei. Armata ucraineană a precizat că forțele sale au efectuat atacuri asupra unui post de comandă rusesc și a unei jumătăți de duzină de alte ținte, inclusiv trei stații inamice de rachete antiaeriene.

RFE/RL nu poate verifica în mod independent informațiile despre situația pe câmpul de luptă în zonele de lupte intense.

Orașul Herson are curent electric

Electricitatea a fost restabilită în orașul Kherson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat un consilier prezidențial de rang înalt la 26 noiembrie.

„Mai întâi furnizăm energie electrică infrastructurii critice a orașului și apoi imediat consumatorilor casnici", scrie Kirilo Tymoshenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Orașul nu avea electricitate, încălzire centrală și apă curentă când forțele ucrainene l-au recucerit pe 11 noiembrie. De atunci, orașul a fost ținta atacurilor susținute ale artileriei rusești și eforturile de a restabili accesul la aceste utilități vitale au fost mult zădărnicite.

Centrala de la Zaporojie este, în continuare, în bătaia focului

Statul Major ucrainean a acuzat, de asemenea, trupele rusești de acțiuni periculoase la cea mai mare centrală nucleară din Europa, la Zaporojie, pe care o ocupă de la începutul invaziei. „Adversarul continuă să exercite presiuni asupra muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major General ucrainean pe Facebook. „Potrivit informațiilor disponibile, angajaților care refuză să coopereze cu autoritățile de ocupație nu li se permite să se deplaseze la locurile de muncă."

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și oficialii ucraineni s-au plâns de riscurile catastrofale pe care le prezintă faptul că muncitorii ucraineni epuizați de la Zaporojie lucrează în condiții de constrângere extremă.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

Șeful agenției nucleare a ONU a declarat săptămâna aceasta că toate centralele nucleare civile din Ucraina trebuie să fie inspectate și că experții AIEA vor vizita toate aceste instalații, inclusiv centrala abandonată de la Cernobîl.

Rafael Grossi spunea, la începutul acestei săptămâni, că aceste atacuri trebuie să înceteze de îndată, indiferent care dintre părțile implicate în conflict s-ar afla în spatele lor. Rafael Grossi spune că pagubele aduse clădirilor, sistemelor și echipamentelor nu sunt „critice” deocamdată, dar că în cazul în care atacurile continuă, pericolul este iminent.

Realizat cu știri Reuters și AFP

XS
SM
MD
LG