Linkuri accesibilitate

Șeful OMS: Pandemia de COVID-19 „nu este nici pe departe la final”


București, 28 decembrie 2021.
București, 28 decembrie 2021.

Pandemia de COVID-19 „nu este nici pe departe la final”, spune șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în timp ce varianta Omicron cu răspândire rapidă provoacă un număr record de infectări. Vorbind la o conferință de presă la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus a respins ideea că Omicron ar prezenta un risc mai mic doar pentru că pare să cauzeze forme mai ușoare ale bolii.

„Omicron poate fi mai puțin sever, în medie, dar ideea că este o boală ușoară este înșelătoare”, le-a spus oficialul jurnaliștilor la sediul OMS din Geneva, pe 18 ianuarie, adăugând: „Omicron duce la spitalizări și decese, iar cazurile, chiar dacă sunt mai puțin grave, congestionează spitalele”.

Varianta Omicron extrem de contagioasă este acum dominantă în mare parte a lumii, cauzând recorduri ale infectărilor, din Brazilia până în Franța. Datele studiilor preliminare sugerează că vaccinurile existente împotriva COVID-19 sunt mai puțin eficiente în prevenirea infectării cu Omicron, în comparație cu tulpinile anterioare ale virusului, dar vaccinurile oferă o protecție robustă împotriva îmbolnăvirii grave și decesului.

XS
SM
MD
LG