Linkuri accesibilitate

Rezoluţie AIEA privind criza nord-coreeană


Conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat o rezoluţie în care este deplînsă încălcarea de către Coreea de Nord a angajamentelor sale în domeniul neprolifeării nucleare şi cere Fenianului să permită revenirea în această ţară a inspectorilor ONU expulzaţi luna trecută.

Agenţiile internaţionale de presă relatează că rezoluţia exprimă grava îngrijorare cu privire la decizia autorităţilor nord-coreene de a reactiva un complex nuclear capabil să producă plutoniu cu folosinţă militară. Rezoluţia cere Coreii de Nord să-şi îndeplinească prompt şi pe deplin angajamentele asumate în tratate internaţionale, dar nu fixează o dată anume pentru aceasta.

La Washington, asistentul secretarului de stat John Wolf a declarat că Statele Unite sînt mulţumite de textul rezoluţiei. Ministerul rus de externe a salutat şi el acest document, despre care spune că exprimă nevoia de a rezolva situaţia pe cale paşnică. Criza provocată de reactivarea programului nuclear nord-coreean este şi subiectul discuţiilor purtate la Washington de oficialităţi americane, sud-coreene şi japoneze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG