Linkuri accesibilitate

Reacţii în Consiliul de securitate la cuvîntarea Secretarului de stat american


Într-o primă reacţie, ministrul de externe chinez, Tang Jiaxuan, care a vorbit imediat după Powell, a afirmat că ONU este obligat să evite războiul atâta vreme cît mai există cea mai mică speranţă de soluţionare politică a crizei irakiene.

Şeful diplomaţiei chineze a adăugat că este important să fie respectată dorinţa inspectorilor ONU, care au cerut mai mult timp pentru a-şi definitiva inspecţiile.

La rândul său, ministrul britanic de externe, Jack Straw, a salutat raportul prezentat de Colin Powell, calificându-l drept o depoziţie convingătoare si puternică.

Straw a subliniat că Irakul încalcă flagrant ultima rezoluţie ONU, prin aceea că el continuă sa mintă despre faptul că nu ar avea arme de distrugere în masă şi prin refuzul de a coopera cu inspectorii internaţionali si cu Naţiunile Unite.

Adresându-se preşedintelui Consiliului de Securitate, ministrul german de externe Joschka Fischer, Straw a spus:

“Exista, dle. preşedinte, o singură concluzie posibilă, aceea că Irakul continuă să încalce flagrant rezoluţia 1441 a Consiliului de Securitate”.

La rîndul său, şeful diplomaţiei ruse, Igor Ivanov a afirmat că în opinia Rusiei, criza irakiană trebuie rezolvată prin mijloace politice şi prin intermediul Naţiunilor Unite.

În opinia lui Ivanov informaţiile oferite de Powell au fost substanţiale, dar trebuie analizate de experţii ruşi şi trebuie analizate şi validate de inspectorii internaţionali.

La rândul său, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin a afirmat că regimul inspecţiilor ar trebui întărit şi că recurgerea la forţă ar trebui să fie ultimul lucru care să fie avut în vedere. Şeful diplomaţiei franceze a mai afirmat că raportul lui Powell trebui analizat cu multă atenţie.
XS
SM
MD
LG