Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene Javier Solana a declarat că discursul lui Powell a fost foarte important, dar că Uniunea Europeană se opune în continuare unei acţiuni militare fără un gir al Naţiunilor Unite. Declaraţia lui Solana survine pe fondul unor diviziuni între ţările Uniunii în chestiunea irakiană.

În Germania, liderul opoziţiei creştin-democrate Angela Merkel a cerut guvernului să-şi reexamineze opoziţia faţă de un război cu Irakul. Guvernul german a declarat astăzi că este şi el îngrijorat de indiciile că Irakul încă posedă arme de distrugere în masă şi a precizat că sprijină propunerea Franţei de a se intensifica inspecţiile în Irak.

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat “că încălcările evidente” comise de Irak necesită un răspuns ferm.

Premierul japonez Junichiro Koizumi a declarat că suspiciunile în privinţa programului irakian de înarmare s-au adîncit după discursul lui Powell, dar guvernul japonez consideră că ar fi “de dorit” o nouă rezoluţie Onu înaintea unei eventuale acţiuni militare.

Premierul australian John Howard a declarat că materialul prezentat de Statele Unite dovedeşte că Irakul a indus în eroare şi a înşelat Naţiunile Unite.
XS
SM
MD
LG