Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău despre priorităţile Washingtonului în R. Moldova


Într-un interviu acordat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Heather Hodges a declarat că federalizarea, în calitate de soluţie pentru problema transnistreană, ar putea contribui la democratizarea Republicii Moldova.

"Dacă Moldova ar fi reunificată, dacă ar exista vreo posibilitate de a crea un guvern federal, acest lucru ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei democratice în Republica Molodova, ar exista mult mai multe oportunităţi pentru întărirea structurilor democratice. Desigur suntem conştienţi de problemele datorate faptului că o parte din aceasta ţară nu se supune constituţiei republicii. Reunificarea ţării ar oferi posibilităţi mult mai mari atât populaţiei din Transnistria, cât şi din întreaga republică, le-ar oferi cetăţenilor speranţe mai mari pentru un viitor democratic" – a susţinut ambasadorul american Heather Hodges.

Întrebată care sunt priorităţile guvernului american în Republica Moldova şi în regiune, doamna Hodges a precizat:

"Dorim să existe stabilitate în această regiune. Este important să reuşim să stopăm traficuuil de fiinţe umane..Dincolo de acestea ne dorim o democraţie mai puternică aici în Republica Moldova. Depunem multe eforturi pentru întărirea instituţiilor democratice, atât prin conlucrare cu guvernul, cât şi prin susţinerea organizaţiilor neguvernamentale, care contribuie la consolidarea societăţii civile în Moldova. În acest context în următoarele luni vom căuta să îmbunătăţim posibilitatea desfăşurării unor alegeri libere şi corecte. Totodată depunem toate eforturile posibile pentru a ajuta Republica Moldova să-şi îmbunătăţească economia. Cu siguranţa susţinem eforturile Chişinăului de aderare la Uniunea Europeană şi cred că orice pas în această direcţie este un pas corect".
XS
SM
MD
LG