Linkuri accesibilitate

"Succesul nu are valoare dacă eşecul rămîne fără consecinţe": concluzii ale scrutinului din iunie şi sfaturi pentru alegerile din toamnă - Judit Ferencz


Succesul nu are valoare daca esecul ramane fara consecinte - a exprimat liderul UDMR Marko Bela citat de Kronika, referindu-se la liderii localitatilor unde rezultatele obtinute de UDMR la alegerile locale au fost nesatisfacatoare. Marko le-a sugerat liderilor locali sa demisoneze, insa nu a acceptat demisia primului lider care i-a urmat indicatiile. Candidatul formatiunii la primaria din Tg. Mures, Kelemen Attila care a pierdut inca din primul tur si-a exprimat optiunea de a parasi conducerea organizatiei judetene. Liderii UDMR insa sunt de parere ca nu ar trebui sa o faca. Caci, considera ei, Kelemen Attila a fost un canditat bun, iar motivele insuccesului sunt altele. De pilda electoratul.

Tot in Kronika, Marko Bela face bilantul scrutinului: "In termeni politici, rezultatele sunt foarte bune, iar in terminologia maghiarilor din Romania, nu sunt proaste.

Bilant face si deputatul Formului Democrat German, Wolfgang Wittstock in Allgemeine Deutsche Zeitung. Analizand activitatea ciclului parlamentar ce se apropie de sfarsit, el spune: "Parlamentul a lucrat mult in ultimii patru ani. Daca si bine, ramane de vazut".

Apropierea alegerilor generale renaste vechile discutii in UDMR. Nepujsag relateaza pe larg despre sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali care a inceput sa aduca argumente in favoarea desemnarii unui candidat propriu la presedentia Romaniei. Pricipalul sustinator al ideii este este senatorul Eckstein Kovacs Peter care este parere ca numai un candidat UDMR ar putea impiedica disiparea voturilor maghiarilor. Conducerea formatiunii ezita deocamdata sa se pronunte, amanand decizia pentru o data mai tarzie, dar acceptand sa se mai consulte si sa reflecteze pe marginea propunerii.

Un raspuns promt i s-a dat insa liderului Uniunii Civice Maghiare Szasz Jeno care a cerut nici mai mult nici mai putin decat jumate din locurile eligibile de pe listele parlamentare. "Propunere indecenta"- suna replica lui Marko Bela redata de majoritatea publicatiilor. Doar editorialistii saptamanalului Erdelyi Naplo considera ca cererea lui Szasz este fireasca, ba chiar minimalista pana la urma, caci el si-ar putea revendica majoritatea mandatelor parlamentare.

La fel de fireasca considera Haromszek dorinta magharilor de pretutindeni de a obtine cetatenie ungara. Mergand mai departe, editorialistul ziarului afirma ca obtinerea cetateniei ungare este un drept innascut al fiecarui maghiar. Drept ce nu se va respecta, opineaza gazetarul, intrucat partidul de guvernamant din Ungaria se opune acordarii cetateniei, fiindu-i teama de voturile negative ale maghiarimii din Ardeal.

Toate astea, intr-un moment in care Ungaria nu are pe agenda acordarea dreptului de vot magharimii mondiale. Biroul electoral din Budapesta, aflam din Kronika, a trecut deocamdata la verificarea celor 320 de mii de semnaturi stranse pentru organizarea unui referendum in privinta dublei cetatenii. S-a stabilit si intrebarea la care vor trebui sa raspunda cetatenii Ungariei. Iar acesta, redata de Nepujsag, suna in felul urmator: "sunteti de acord ca cei care fac dovada apartentei etnice maghiare se beneficieze de facilitati in obtinerea cetateniei ungare ?". De aici si pana la dreptul de vot prin care maghiarii din Romania ar putea sanctiona conducerea de la Budapesta, este cale lunga.

Oricum, premierul ungar Medgyessy Peter le da sfaturi electorale maghiarilor din Transilvania, iar ex-premierul Orban Viktor le da sfaturi parlamentarilor de la Bucuresti. Ambii sunt preocupati de algerile generale din Romania.

Cu prilejul vizitei sale din Transilvania, Megdessy Peter a facut apel, in Szabadsag, la electoratul maghiar din Romania sa mentina unitatea UDMR. Citat de acelasi cotidian, Orban Viktor, in calitatea sa de presedinte al comisiei Partidului Popular European insarcinata cu analizarea legilor electorale din Romania, a declarat: legea este susceptibila de caracter antidemocratic si discriminator. A mai adaugat: comisia pe care o conduce a intocmit un raport in acest sens, dar il va face public abia in toamna. A dezvaluit insa ca raportul formuleaza si niste sugestii referitoare la modificarea legii. Sugestii de care - in opinia sa - parlamentul roman ar trebui sa tina cont.

Vizita premierului Medgyessy este relatata si de alte ziare. Kronika puncteaza declaratia sefului guvernului ungar care afirma: deschiderea consulatului ungar la Miercurea Ciuc a intrat in fundatura si, deocamdata, nici nu se pare ca ar exista vreo iesire.

La fel, si in cazul mult-mediatizatei autostrazi din Ardeal. Lucrarile, abia incepute, vor trebui sistate, caci situatia juridica a terenurilor pe care le va traversa autostrada, nu este tocmai clara. Din Szabadsag aflam ca s-a adoptat hotararea de guvern prin care se stabileste pretul pe care statul il va plati proprietarilor deposedati. Numai ca unele autoritati locale nu au emis nici pana acum titlurile de proprietate fara de care nu se nu se poate incheia nici un act de cumparare.

Privind cu ingaduinta inteleapta astfel si alt fel de probleme cotidiene, deputatul clujean Konya Hamar Sandor, principalul sustinator al candiatului perdant Ioan Rus, se confeseaza in Erdelyi Naplo. Acum marea lui speranta este infratirea dintre PSD, alianta D.A. si UDMR. In viziunea sa, cele trei formatiuni, reunindu-si fortele, ar reusi sa elimine chiar si ideea de nationalism din Transilvania.
XS
SM
MD
LG