Linkuri accesibilitate

Cum a fost dezbaterea prezidențială: Stoianoglo se declară pro-european, dar Sandu îl declară „cal troian”   


Maia Sandu și-a acuzat contracandidatul la președinție că ar fi „omul Moscovei” și un „cal troian”, prin care „alții” ar vrea să conducă R. Moldova, inclusiv oligarhii fugari, în timp ce Alexandr Stoianoglo a spus că pledează și el pentru integrarea în UE, acuzând-o pe Sandu de incompetență.  

Cei doi s-au confruntat pe 27 octombrie în prima lor dezbatere televizată față în față, înainte de turul doi de scrutin al prezidențialelor, care va avea loc pe 3 noiembrie, adresându-și întrebări direct, fără ca discuția lor să fie moderată de cineva sau ca răspunsurile să fie verificate în timp real, după ce Sandu și Stoianoglo nu s-au putut înțelege cine să fie moderatorul.

Despre „calul troian” versus „incompetență”

„Azi, aici trebuia să fie un candidat cu care să dezbat probleme serioase și soluții, dar din păcate avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă tara”, a spus Sandu în deschiderea dezbaterii.

Candidata PAS, care a încheiat primul tur de scrutin cu un scor de peste 42%, crede că Stoianoglo, cu 26% în primul tur, ar fi beneficiat și de bani rusești „trimiși în țară pentru a destabiliza și a aduce conflict”, inclusiv de voturi care ar fi fost „cumpărate” cu acești bani. Dar Sandu a mai spus că admite că Stoianoglo „chiar nu știe” cine stă în spatele său.

Stoianoglo, candidatul sprijinit de PSRM, a respins acuzațiile că ar avea legături cu fugarii Ilan Șor, Veaceslav Platon, spunând că Sandu nu va putea aduce probe în sprijinul acuzației sale. „Nu am relații cu Șor sau Platon”, a mai spus Stoianoglo, acuzând-o la rândul său pe Sandu că ar „promova falsuri” despre faptul că el ar fi „omul Kremlinului”.

În timp ce Stoianoglo și-a construit discursul anti-Sandu pe acuzații de „incompetență” pe care și-ar justifica-o mereu prin „tragedia din Ucraina” - alte țări din regiune ar fi avut creștere economică mai bună, a spus el - candidata PAS a insistat pe faptul că oponentul ei, sprijinit de socialiștii fostului președinte, Igor Dodon, ar fi controlat „de alții” și că nici măcar nu ar ști ce echipă va avea, dacă ar câștiga la prezidențiale.

„Veți primi această informație prin SMS așa cum primesc oamenii care își vând voturile”, a mai spus Sandu într-o afirmație lăsată de Stoianoglo fără replică. Despre acuzațiile de incompetență, Sandu a spus că ea și guvernarea PAS au reușit să păstreze stabilitatea economică pe fundalul crizelor multiple, chiar dacă R. Moldova a fost „una din cele mai afectate țări din lume”.

Maia Sandu sosind la dezbaterea televizată înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale
Maia Sandu sosind la dezbaterea televizată înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale

Despre politica externă, „ca între doi români”

Ambii candidați sunt și cetățeni ai României, iar chestiunea a fost adusă în discuție de Maia Sandu. Ea l-a acuzat pe Stoianoglo că, în timp ce se bucură de beneficiile aduse de pașaportul românesc, lucrează cu un partid, PSRM, care „sperie moldovenii cu România”.

„Chiar credeți că România va sprijini «omul Moscovei» și va acorda aceleași investiții?”, l-a întrebat Sandu pe Stoianoglo, după ce acesta a promis să construiască o relație economică mai puternică cu Bucureștiul.

Și „Kievul știe că sunteți omul Moscovei, că în spatele dumneavoastră stă Dodon”, i-a spus Sandu lui Stoianoglo, atunci când acesta a promis să întărească legăturile cu Ucraina. Fostul președinte socialist Dodon a iritat Ucraina încă de când a spus, după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, că peninsula ar fi teritoriu rusesc.

Stoianoglo nu a răspuns acestei remarci a rivalei sale, dar a spus că președinta actuală și guvernarea PAS ar fi menținut relația cu Kievul într-o zonă a „declarațiilor militariste”.

Dacă în privința orientării pro-europene a lui Sandu și sprijinului său pentru Ucraina nu există îndoieli, au existat așteptări că Stoianoglo va folosi dezbaterea cu ea pentru a spulbera ambiguitățile în legătură cu propria sa poziție.

El a propus ca cei doi să semneze un angajament care ar garanta „ireversibilitatea cursului către UE, indiferent cine va câștiga” alegerile prezidențiale la Chișinău. Dar, vorbind despre politica externă, a adăugat: „Vom stabili relații „cu toți parteneri de dezvoltare - UE, SUA, Rusia, China”.

Candidatul PSRM a menținut ambiguitatea și în legătură cu războiul din Ucraina. A spus că R. Moldova „ajută Ucraina în acest război”, dar nu a spus dacă el sprijină această politică. Ferindu-se să condamne Rusia în propriile cuvinte, Stoianoglo a spus numai că „este un fapt recunoscut că Rusia a comis un act de agresiune asupra Ucrainei”.

Alexandr Stoianoglo înainte de dezbaterea televizată
Alexandr Stoianoglo înainte de dezbaterea televizată

Ce mesaje principale au vrut să transmită cei doi candidați

Alexandr Stoianoglo a spus încă din mesajul de deschidere a dezbaterilor că prioritățile sale sunt „oprirea exodului populației” și „modernizarea” R. Moldova. Dar nu orice modernizare, ci una „europeană”, a spus candidatul PSRM.

Sugerând și ce segment de electorat a încercat să convingă în această dezbatere, anume alegători pro-europeni, Stoianoglo a vorbit despre sine ca despre cineva „care a adoptat demult modelul UE ca sistem personal de valori” și care vrea ca aceste principii „să obțină victoria în Moldova”.

Maia Sandu le-a cerut alegătorilor un nou mandat pentru a continua să „păstreze pacea, să aducă bani pentru dezvoltare” și să valorifice o „șansă reală, istorică” pentru R. Moldova de a deveni „parte a UE”.

Pentru ea, dezbaterea de duminică nu a fost „despre mine și Stoianoglo”, ci a fost despre opțiunea reprezentată de ea versus cei care s-ar afla „în spatele” lui Stoianoglo, despre „două alternantive diferite, între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și destabilizare”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG