Linkuri accesibilitate

Ce tactici electorale ar putea folosi Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo ca să atragă voturile moldovenilor la prezidențiale?


Președinta în exercițiu Maia Sandu și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Președinta în exercițiu Maia Sandu și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo.

În campania pentru al doilea tur al prezidențialelor, președinta în exercițiu Maia Sandu, candidată PAS, va încerca „să țină alert electoratul”, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM va avea mesaje neutre și „se va victimiza”, crede analistul Vadim Pistrinciuc.

Analizând tacticile electorale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, expertul în politici publice Vadim Pistrinciuc estimează, în podcastul video „Pe Agendă”, că președinta în exercițiu, Maia Sandu, care a acumulat 42.49% din voturi, va continua să-și mobilizeze „nucleul de votanți” și va face „apeluri consistente către diasporă”.

„Acoperirea golurilor” și „victimizare”

Pro-europeana Sandu „va încerca să acopere golurile geografice” și va merge în regiunile care tradițional votau cu partida pro-europeană și care în primul tur și la referendum s-au comportat altfel, încercând să-i convingă să o voteze de această dată, crede Pistrinciuc, care conduce la Chișinău și Institutul pentru Inițiative Strategice.

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general va avea, cel mai probabil, în campania electorală mesaje calme și nu va lansa el însuși „atacuri sub centură, fiindcă pentru asta este o armată foarte mare de bloggeri, canale de telegram”, consideră Pistrinciuc.

Stoianoglo, care a fost suspendat din funcția de procuror general în 2021, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus că acesta a fost nedreptățit de autoritățile moldovene atunci când l-au suspendat, „ar putea folosi această istorie pentru a se victimiza în campanie”, este de părere Vadim Pistrinciuc. Din campania lui Stoianoglo nu vor lipsi probabil mesaje care „să rezoneze cu cele transmise de la Moscova”, adaugă acesta.

Cine are mai multe șanse de câștig în turul II?

Deși candidata Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, s-a situat în primul tur al alegerilor prezidențiale înaintea candidatului susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, la o distanță de 16, 54 la sută din voturi, totuși „favoritul” turului II ar fi Stoianoglo, calculează Vadim Pistrinciuc.

În cuvintele lui, voturile opoziției, inclusiv cele ale reprezentanților partidelor asociate cu oligarhul fugar de la Moscova, Ilan Șor, „vor migra către el în mod automat”.

În campanie, socialiștii vor exploata probabil, potrivit estimărilor lui Pistrinciuc, și rezultatele pozitive la limită ale referendumului pro-UE și se vor folosi de structurile de partid „bine organizate în teritorii” și de „spatele solid al Moscovei”.

Analistul Vadim Pistrinciuc în redacția Europei Libere de la Chișinău.
Analistul Vadim Pistrinciuc în redacția Europei Libere de la Chișinău.

Ce mai puteți afla din acest episod cu Vadim Pistrinciuc:

  • De ce rezultatele de la referendumul pro-UE au fost diferite față de cele pe care le arătau inițial majoritatea sondajelor de opinie?
  • Cum se explică votul anti-UE la referendum din regiunile care au beneficiat de ajutor european masiv?
  • În ce măsură au influențat schemele de corupție despre care vorbesc forțele de ordine și guvernarea pro-europeană rezultatele exercițiilor electorale din R. Moldova din 20 octombrie?
  • La cine dintre cei doi prezidențiabili din turul doi, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, ar putea ajunge voturile acordate în turul I lui Renato Usatîi?
  • De ce confruntarea electorală pentru turul II al prezidențialelor se va regăsi cu precădere „în subteran” și nu într-o dezbatere publică dintre cei doi pretendenți la funcția de președinte?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG