Linkuri accesibilitate

Narațiuni electorale | De ce plătește Biserica pentru „oalele sparte” de politicieni?


Autoarea podcastului „Pe Agendă”, Cristina Popușoi, în studioul Europei Libere alături de cercetătorul mass-media, Victor Gotișan (dreapta) și analistul politic de la București, Armand Goșu (pe ecran, prin conexiune online).
Autoarea podcastului „Pe Agendă”, Cristina Popușoi, în studioul Europei Libere alături de cercetătorul mass-media, Victor Gotișan (dreapta) și analistul politic de la București, Armand Goșu (pe ecran, prin conexiune online).

Implicarea unor fețe bisericești în procesele politice și electorale din R. Moldova riscă „să compromită Biserica în ochii enoriașilor” și să fragmenteze societatea, spune în cel mai recent podcast „Pe Agendă”, istoricul și analistul politic, Armand Goșu.

Cazurile în care unii reprezentanți ai Bisericii promovează în predicile sau în adresările lor către enoriași un anumit candidat la prezidențiale sau un vector de politică externă „fac rău” Bisericii, continuă Goșu, spunând că tentația unor clerici de a se implica în politică este mare nu doar în R. Moldova, dar și în Grecia, Bulgaria, România sau alte țări ortodoxe.

Potrivit legii cultelor și câtorva canoane, clericii din R. Moldova nu au voie să-și exprime public preferințele politice, însă în pofida acestui fapt „Biserica s-a implicat în campanii de la 1991 încoace”, spune Victor Gotișan, cercetător mass-media și licențiat în teologie. Din observațiile sale, Biserica Ortodoxă din R. Moldova și-a manifestat „de fiecare dată interesul sau predilecția pentru candidații așa-ziși pro-ruși sau partidele pro-ruse, pentru că aceasta depindea de Patriarhia Rusă.

De ce politicienii atrag Biserica în treburile lor?

La fel de mare este și dorința politicienilor de a implica Biserica „în treburile lumești”, pentru că „liderii politici sunt slabi, n-au imaginație, nu mai au argumente și atunci instrumentalizează Biserica în lupta politică”, explică istoricul Armand Goșu în cel mai recent episod al podcastului „Pe Agendă”.

„Din păcate, Biserica este cea care plătește pentru oalele sparte de politicieni”, crede istoricul.

În R. Moldova activează două mitropolii ortodoxe – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și cea a Basarabiei – supusă Patriarhiei Române. Cele două se află în rivalitate, iar neînțelegerile s-au acutizat după războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, zeci de preoți trecând de la o mitropolie la alta.

Ce alege preoțimea „să demonizeze”?

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum, unele biserici care țin de Mitropolia Moldovei au propagat mesaje anti-occidentale sau au lansat critici dure la adresa comunității LGBT.

În opinia lui Victor Gotișan, mesajele despre „riscurile comunității LGBT” odată cu apropierea de Uniunea Europeană, promovează „homofobia, discursul de ură și violența”, ceea ce este în „detrimentul total al doctrinei creștinismului”.

În cuvintele lui Gotișan, unii reprezentanți ai Bisericii răspândesc astfel de discursuri „pentru că este mai greu să vină cu ceva constructiv, cu mesaje de toleranță, de iubire”, dar este mai comod pentru ei să „găsească niște grupuri sociale pe care să le demonizeze, niște inamici inventați”.

Ce mai puteți afla din această ediție „Pe Agendă” cu Armand Goșu și Victor Gotișan:

  • Și-au ales cele două mitropolii din R. Moldova „taberele politice” în funcție de patriarhiile cărora le sunt subordonate?
  • Ce scopuri urmăresc unele fețe bisericești care promovează narațiunile unor politicieni în campania electorală?
  • De ce se mai predică politică din amvonul unor biserici, deși acest lucru este interzis?
  • Pe cine sperie narațiunea falsă că autoritățile pro-europene vor închide bisericile care țin de Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG