Linkuri accesibilitate

Îmbrăţişări, politeţuri, zâmbete - Judit Ferencz


Săptămâna acesta s-a scurs sub semnul prieteniei. Îmbrăţişări, politeţuri, zâmbete în presa de limbă maghiară.

Vizita premierul Tăriceanu la Budapesta, prima vizită pe care a efectuat-o în această calitate a sa – cel mai mediatizat eveniment al săptămânii. „Vizită cu valoare simbolică”, „Gest prietenesc”, „Semn incontestabil al normalizării” - astfel caracterizează ziarele vizita oficială a premierului.

Apoi, amănuntele. Cele două guverne se vor întruni, anual, în şedinţe comune pentru a-şi eficientiza colaborarea. Guvernul Tăriceanu s-a angajat să informeze Budapesta despre toate aspectele legate de proiectul Roşia Montană - titrează Nepujsag. Bucureşti şi Budapesta – viitor şi obiective comune – remarcă Romaniai Magyar Szo.

Un subiect delicat al întrevederii dintre cei doi premieri putea fi intenţia Budapestei de a acorda vize maghiarilor de pretutindeni. Situaţia însă s-a detensionat când premierul ungar Gyurcsany Ferenc, citat de Szabadsag, a precizat: „Nu este vorba de vize acordate pe criterii etnice. Dorim să acordăm vize tuturor cetăţenilor din ţările vecine, tuturor celor care vor să petreacă mai mult timp în Ungaria”.

Relaxare şi în cazul filmului „Trianon” al cărei difuzare a fost interzisă. Poliţia continuă să investigheze cazul, organizatorii proiecţiilor continuă să fie audiaţi, dar ministrul culturii Mona Muscă cere autorităţilor să nu facă abuzuri, precizând că, de fapt, nu are nimic împotriva filmului, căci nici nu îl cunoaşte – relatează Kronika.

Probleme privite cu optimism în judeţul Covasna. Din cotidianul Haromszek aflăm că fosta guvernare a donat, în ultima sa şedinţă, mai multe imobile Bisericii Ortodoxe. Printre acestea, şi fosta clădire a Băncii Naţionale, aflate până nu demult în custodia consiliului judeţean. Deşi autorităţile locale nu fuseseră informate oficial de această măsură, au aflat cumva şi au contestat-o la noul cabinet.

Noul cabinet care tocmai îşi selectează secretarii de stat. Cu disensiuni, divergenţe, dispute, dar în final, cu toţii se arată mulţumiţi. Noul secretar de stat pentru al Departamentului pentru Minorităţi Naţionale, Marko Attila declară: UDMR nici nu mai cere reînfiinţarea unui minister de resort, căci problemele minorităţilor au fost, în mare parte, rezolvate. Acum a mai rămas ca măsurile luate să fie şi aplicate.

Tot din Szabadsag aflăm că ministrul justiţiei, deşi nu a fost de acord cu numirea secretarului de stat propus de UDMR, a numit în această funcţie tot o persoană de naţionalitate maghiară. Spre mulţumirea tuturor. Haromszek relatează şi despre o premieră: Ministerul de Externe va avea pentru prima oară un secretar de stat maghiar în persoana lui Toni Niculescu.

Nepujsag şi Szabadsag dedică mult spaţiu proiectului „Televiziune în limba maghiară, totdeauna pentru toţi”. Liderii UDMR afirmă că până în 2006 s-ar putea realiza, în România, un post public care să emită 24 de ore din 24 în limba maghiară, conectând studiourile transilvănene ale TVR. Adevărat, oamenii de televiziune sunt mai rezervaţi, arătând că deocamdată nu există condiţii optime nici pentru realizarea emisiunilor de câteva ore pe săptămână, dar că se aşteaptă, totuşi, la mai bine şi la tot mai bine.

În acest context de relaxare şi mulţumire intervine avertismentul cancelarului german Gehard Schroeder. Citat de Allgemeine Deutsche Zeitung, cancelarul afirmă să România are să se concentreze pe probleme ce trebuie rezolvate înainte de aderarea la UE. Dar ăsta-i doar un sfat prietenesc – mai adaugă Schroeder.
XS
SM
MD
LG