Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Presedintele american George Bush si-a exprimat convingerea ca Statele Unite pot cistiga razboiul din Irak si ca raportul Casei Albe asuopra situatiei din Irak arata anumite progrese in ce priveste obiectivele stabilite de Statele Unite cu guvernul irakian.

In opinia lui George Bush o retragere pripita din Irak ar putea crea confuzie printre aliatii Americii din regiune. George Bush a anuntat si ca, impreuna cu secretarul de stat Condoleezza Rice si ministrul apararii Robert Gates, va face un turneu in luna august in Orientul Mijlociu.

Casa Alba a dat publicitatii joi raportul sau in legatura cu evolutiile din Irak, in care se arata ca guvernul irakian a indeplinit 8 din cele 18 obiective stabilitate, nu a indeplinit deloc alte 8 si a obtinut rezultate moderate in alte 2. Sint notate progrese in cresterea securitatii, dar se precizeaza ca guvernul nu a indeplinit unul dintre obiectivele majore, si anume, votarea unor legi pentru impartirea beneficiilor dobindite prin exploatarea petrolului irakian. In opinia Casei Albe acesta este un obiectiv esential ce ar contribui la reducerea violentelor dintre siiti, suniti si kurzi.

Raportul final asupra situatiei din Irak este asteptat in luna septembrie de la generalul care comanda operatiunile militare americane in Irak, David Petreus.
XS
SM
MD
LG