Linkuri accesibilitate

Berna deschide procedura de consultare publică în legătură cu libera circulaţie a persoanelor din România


Guvernul Elveţiei a deschis procedura de consultare publică asupra protocolului adiţional la acordul încheiat cu Uniunea Europeană. Documentul se referă la libera circulaţie a persoanelor din Bulgaria şi România.

Consultările, ce se vor încheia la 27 februarie, privesc prevederi cum sînt deschiderea treptată a pieţei elveţiene a muncii, pe parcursul a şapte ani de la intrarea în vigoare a legii. Elveţia va putea menţine o serie de restricţii, reglementînd contingentele, prioritatea acordată angajaţilor elveţieni, controlul salariilor şi condiţiile de muncă.

După expirarea regimului tranzitoriu, o clauză de salvardare suplimentară va permite Elveţiei, ca în caz de aflux masiv de lucrători din cele două state, să reintroducă, pe timp de trei ani, contingente autorizate.

Contingentele autorizate de protocolul adiţional cresc numărul permiselor de scurtă durată, pînă la un an, de la 3620, la 11 664 peste şapte ani, iar al permiselor de lungă durată, pînă la cinci ani, de la 362 la 1207.

Extinderea liberei circulaţii la Bulgaria şi România va fi supusă aprobării parlamentului de la Berna în primăvară, un posibil referendum popular urmînd să aibă loc la 17 mai 2009.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG