Linkuri accesibilitate

Raportul Departamentului de Stat despre respectarea drepturilor omului


Secretarul de stat Hilllary Clinton vorbind despre drepturile omului
Secretarul de stat Hilllary Clinton vorbind despre drepturile omului

Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicităţii raportul anual despre starea drepturilor omului în 190 de ţări ale lumii. Documentul a fost prezentat la Washington de noul secretar de stat american, Hillary Clinton. În capitolul consacrat Republicii Moldova se spune că autorităţile respectă în general drepturile omului, dar poliţia continuă să bată persoane arestate şi să le ţină în detenţie fără să le permită comunicarea cu lumea dinafară.

Printre neajunsurile Moldovei sunt menţionate de asemenea încercările conducerii de la Chişinău de a intimida presa, menţinerea unor restricţii privind libertatea întrunirilor şi refuzul de a înregistra anumite grupări religioase. Despre regiunea transnistreană, raportul Departamentului de Stat scrie că acolo starea drepturilor omului este foarte proastă. Printre multele abuzuri ale liderilor de la Tiraspol este amintită şi împiedicarea cetăţenilor din stânga Nistrului de a participa la alegerile din Republica Moldova, ca şi discriminarea vorbitorilor de limbă română. În raportul Departamentului de Stat se arată că în Federaţia Rusă libertăţile civile “sunt asediate” şi că războiul ruso-georgian din august anul trecut s-a soldat cu pierderi masive de vieţi omeneşti din rândul civililor.
Raportul prezintă date despre 190 de ţări şi cuprinde critici la adresa “ţintelor” sale obişnuite, din fiecare an, cum ar fi Pakistanul, Afganistan, Somalia, Coreea de Nord, Cuba, Iranul, Mianmar, Zimbabwe.
În deschiderea raportului se spune că încălcările cele mai grave ale drepturilor omului s-au produs în ţările conduse de regimuri autoritare şi mai ales în vremuri de conflict şi criză.
Noul raport a fost prezentat de noul secretar american, Hillary Clinton. Iar agenţia Reuters observă că deşi ea nu a criticat pe faţă ultimul an al administraţiei Bush, a semnalat limpede că pentru diplomaţia ameriană începe o nouă epocă.
Doamna Clinton a spus că promovarea drepturilor omului a fost şi va rămâne o parte esenţială a politicii externe americane, şi a adăugat că noua administraţie de la Washington va ţine seama mai mult de drepturile omului în ţară şi în relaţiile cu alte state. Reuters interpretează această remarcă drept o confirmare a faptului că Statele Unite nu vor mai folosi metode de interogare care pot fi considerate tortură, aşa cum a spus de altfel zilele trecute preşedintele Barack Obama.
În prezentarea raportului, doamna Clinton a căutat să înlăture confuzia pe care to ea a provocat-o înaintea vizitei în China. Ea a spus că problema drepturilor omului nu trebuie să blocheze dialogul cu Beijingul pe alte teme importante, iar organizaţiile pentru drepturile omului şi-au exprimat imediat consternarea. În schimb, raportul este extrem de aspru cu autorităţile chineze. Ele sunt acuzate că au înteţit persecutarea şi arestarea dizidenţilor, a cetăţenilor care se plâng, a apărătorilor drepturilor omului şi a avocaţilor care vor să ajute omul de rând în relaţiile cu puterea.
În mod suprinzător pentru unii, Cuba este criticată mai mult decât în anii trecuţi, în ciuda unor reforme anunţate de noul lider de la Havana Raul Castro.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG