Linkuri accesibilitate

Târg al locurilor de muncă organizat de UTC


Criza economică va crea tensiuni suplimentare pe piaţa muncii

Universitatea Tehnică din Chişinău a organizat astăzi un târg al locurilor de muncă în speranţa să-i ajute pe tinerii ingineri ce vor absolvi facultăţile în această vară să-şi găsească un loc de muncă. Organizatorii spun că în condiţiile crizei economice globale care determină unele întreprinderi să-şi reducă volumele de producţie şi, respectiv, numărul de angajaţi, tinerilor ingineri le va fi şi mai greu să se angajeze decât până acum.

Andrei, un tânăr de 30 de ani din Chişinău, încearcă să mă convingă că munca sa, de inginer constructor, va fi întotdeauna solicitată, indiferent de proporţiile crizei economice globale: "Uita-ţi-vă, pentru dictafonul dvs si tot trebuie piese din metal, cineva tot trebuie să le confecţioneze, aşa că eu întotdeauna voia avea de lucru, sau, iată am aici schite de implanturi dentare. Un implant din metal costă 10 euro, aşa că eu de lucru pot găsi"

Tânărul pare optimist şi povesteşte că a venit la târgul locurilor de muncă ca să-şi găsească o angajare temporară, pentru maxim două luni, timp în care vrea să şi pregătească lucrarea de licenţă şi să susţină examenele de absolvire a Universităţii Tehnice. Apoi, spune el, va pleca în Rusia, unde a muncit până acum ca inginer constructor. S-a putut angaja la muncă calificată pentru că are şi cetăţenie rusească. El spune că a lucrat periodic şi pentru întreprinderi din Moldova, dar deocamdată ofertele lor i se par mai puţin atractive.

"Topaz, Electromaşina, la mai multe am încercat şi e o situaţie deplorabilă. Acolo lucrează doar bătrâni, tinerii muncesc câteva luni şi pleacă. Eu primeam 2 mii 100 de lei. Cum poţi lucra cu un salariu mizerabil de 2 mii de lei când pentru transportul cu microbusul cheltuieşti 500 de lei, şi majoritatea tinerilor plătesc 150 de euro lunar pentru chiria unei camere în Chişinău. E straşnic, lucrezi practic pentru nimic, nu-ţi permiţi să-ţi cumperi nici haine, nici încălţăminte. Nici cel puţin să mănânci cumsecade. Umblă sărmanii studenţi flămânzi... 2500 de lei e salariul pentru un inginer de calificarea a 6-ea. Cu aşa bani, el mai bine se angajează ca paznic la întreprindere şi lucrează o dată la trei zile… Asta-i situaţia."

Andrei se declară hotărît să-şi găsească şi viitoarea soţie tot în Rusia, unde spune, pentru tinerii specialişti şi tinerele familii statul ar avea o atenţie mai mare dar şi serviciu îşi poate găsi mai uşor.

Unul din inginerii coordonatori ai Uzinei Topaz din Chişinău, Victor Cepurneac, încearcă să-l contrazică pe Andrei: "Topazul produce aparate electronice pentru motoare de avion. Avem multe locuri vacante, în majoritatea sunt pentru programişti şi pentru proiectanţi.

Europa Li beră: Tinerii spun că la întreprinderile din Moldova salariile sunt mici de accea locurile de muncă nu sunt prea attractive pentru ei.
Victor Cepurneac: "Pentru a cere o leafă mai mare e necesar ca dânsul să fie calificat deja, dar cei care vin la noi la practică posedă cunoştinţe foarte slabe şi ca să le propui lor o leafă care este pentru ingineri calfificaţi nu este posibil pentru că asta destrăblează corpul ingineresc."

Deşi reprezentanţii întreprinderilor spun că nu i-a afectat criza globală, ei totuşi au prezentat la târgul de azi mai puţine locuri de muncă decât în anul trecut, spune organizatorul târgului, Nicolae Micşanschi, şef secţie la UTM: "Totuşi se observă…dacă noi am invitat peste 600 de întreprinderi, totuşi au venit cu mai puţine locuri vacante. Dacă anul trecut au fost 400 de locuri vacante propuse, acum sunt propuse 250 de locuri."

Tinerii îşi lăsau CV-urile la diferite ghişeie ale angajatorilor, deşi spuneau că nu sunt siguri că vor merge într-adevăr, după absolvire să se angajeze acolo din cauza salariilor mici.

"Ce ne gândim să facem? Vedem, sau masteratul, sau, ca toţi studenţii, plecăm. Unde? Unde va fi un lucru normal care să ne aranjeze pe noi, peste hotare, în Statele Unite…"

Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, i-am întrebat pe tineri dacă au atras atenţia la măsurile anticriză şi la cele de stimulare a tinerilor propuse de partide.

"Am tras atenţia. Ca de obicei sunt vorbe şi doar vorbe, nu am observat fapte pentru studenţi, măcar că a fost anul tineretului 2008, nu am observant nimic, nici o schimbare, asta e."

Un alt tânăr pare mai optimist: "Aşteptăm alegerile, poate schimbăm conducerea, atunci poate apar alte perspective".

În ultimii ani, autorităţile anunţă un procent relativ stabil al şomajului în Republica Moldova, în jur de 5 procente, ar însemna cam 70 de mii de oameni. Dintre aceştia, 17 la sută sunt tineri. Guvernul nu a făcut publice deocamdată date referitoare la numărul şomerilor înregistraţi de la începutul acestui an. În timp ce experţii au prognozat pentru 2009 posibile tensiuni pe piaţa muncii ca urmare a revenirii în ţară a moldovenilor ce muncesc peste hotare, Guvernul a anunţat că nu ar fi nevoie de măsuri speciale în această privinţă, argumentând că în Moldova sunt în prezent locuri de muncă vacante.
Previous Next

XS
SM
MD
LG