Linkuri accesibilitate

Convorbirile 2+1 de la Barviha


Medvedev, Voronin şi Smirnov
Medvedev, Voronin şi Smirnov

Discuţiile de la reşedinţa preşedintelui Dmitri Medvedev se disting prin lipsă de transparenţă

În debutul întâlnirii, pe care Dmitri Medvedev a avut-o mai întâi separat, cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, cei doi şefi de stat s-au limitat la un schimb de amabilitaţi. Liderul de la Kremlin a declarat ca relaţiile moldo-ruse se află în ascensiune şi că Moscova speră să relizeze noi proiecte economice comune.

Anul trecut, a spus Medvedev, am înregistrat o importantă creştere a schimbului de mărfuri şi asta nu doar pe seama creşterii preţurilor la hidrocarburi. Exprimându-şi satisfacţia pe seama acestui fapt, preşedintele rus a adăugat ca, în ciuda crizei economico-financiare mondiale, ritmul acestei creşteri va rămâne constant.

De cealaltă parte, Vladimir Voronin i-a mulţumit lui Medvedev pentru invitaţie, mai ales că, a subliniat şeful statului, această întâlnire este ultima în calitatea sa de preşedinte al Republicii Moldova. Vladimir Voronin a adăugat că relaţiile moldo-ruse, orice s-ar întâmpla, au perspectivă, care se va contura şi mai bine după întâlnirea de azi.

Despre conţinutul discuţiilor dintre Medvedev şi Smirnov nu s-a putut afla decât că Moscova va acorda Transnistriei ca ajutor umanitar 50 de mii de tone de motorină. O declaraţie în acest sens a facut, în pauza care a urmat până când preşedintele rus a avut o altă întrevedere separată, cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, de unul din cei mai înalţi funcţionari din administraţia prezidenţială de la Kremlin, Serghei Prihodko.

Cel care a anunţat presei rezultatul întâlnirii dintre toţi trei – Dmitri Medvedev, Vladimir Voronin şi Igor Smirnov, a fost ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a anunţat doar ca părţile au semnat o declaraţie comună, prin intermediul căreia s-au angajat să menţină contactele directe, pentru activizarea procesului de negocieri în problema reglementării transnitrene, au confirmat importanţa tratativelor în format 5+2 si, de asemenea, au convenit că este raţională modificarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din Transnistria într-o operţiune de garant sub egida OSCE. Asta, însă, numai după reglementarea definitivă a conflictului transnitrean, a subliniat Serghei Lavrov.

Faptul că în faţa presei s-a prezentat Lavrov şi nu protagoniştii acestei întâlniri le-a creat jurnaliştilor ruşi impresia că discuţiile au fost destul de încordate. În susţinerea acestei supoziţii, ne-a relatat analistul politic de la cotidianul Kommersant, Vladimir Soloviov, cu care am discutat azi la telefon, stă şi durata discuţiilor, care a depăşit orice aşteptări.

Voi mai adăuga că la câteva ore după ce trilaterala Medvedev-Voronin-Smirnov s-a consumat, preşedinţia de la Chişinău a expediat un comunicat, care însă nu aduce nici un detaliu în plus.
Previous Next

XS
SM
MD
LG