Linkuri accesibilitate

Criza și cratița cu supapă de pregătire a bucatelor


Grigore Belostecinic
Grigore Belostecinic

Interviu cu Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice

Barometrul de Opinie Publica facut public ieri de Institutul de Politici Publice, rezultatele caruia arata ca aproape 90 la suta dintre respondenti considera ca Republica Moldova a fost afectata de recesiunea mondiala, reflecta intr-o buna masura situatia reala, considera rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belorstecinic.

“Criza economica are mai multe componente. In primul rand cea nemijlocit de ordin economic, dar persista si componenta psihologica, care se formeaza sub influenta, mass-media, a zvonurilor, etc”, a precizat el.

Guvernul evita sa recunoasca niste evidente din considerente electorale, crede Grigori Belostecinic, dar si pentru a nu crea panica in randul populatiei. Desi, amanand sa informeze corect popoulatia asupra efectelor ce le-ar putea avea criza, guvernantii risca sa agraveze situatia. “Eu mi-as permite sa fac o mica analogie, nu stiu cat de reusita. Am zis ca intr-o cratita de pregatire a bucatelor sub presiune inalta a fost gandita si o gaura prin care sa poata sa iasa aburii. In caz contrar ea se transforma intr-o bomba. La fel si in acest caz, in cazul in care nu se vor intreprinde unele masuri care ar duce la ameliorarea situatiei, la amortizarea acestei caderi, am putea ajunge la o situatie cand fenomenul ar putea sa devina exploziv”, a precizat rectorul USM, accentuand asupra riscului prabusirii cursului de schimb al leului.

Grigore Belostecinic este de părere ca în Moldova criza se afla la inceput si ar putea dura mai mult decat s-a estimat.

Guvernul incearca sa gestioneze criza si sa minimizeze efectele ei asupra populatiei, a mai constatat invitatul emisiunii “Moldova la ora 7” din aceasta dimineata, adaugand ca “unele decizii care tin de politica monetara demonstreaza ca acest lucru se face destul de consecvent si dupa regulile formulate pana si in cele mai simple manuale de economie”. “Nu exclud ca este implicat Fondul Monetar International, care recomanda masuri pentru stabilizarea situatiei. In acelasi timp, dupa mine, ar fi bine ca populatia sa fie mai bine informata, ca sa poata lua decizii rationale. Am in vedere si cursul de schimb valutar, o dezapreciere lenta a valutei nationale, astfel ca doritorii sa poata schimba constient economiile dintr-o valuta in alta, la fel ca si alte masuri care sunt practice in conditii de criza. Ma refer la reducerea cheltuielilor guvernamentale, la investitii in domeniile care consuma masiv forta de munca. Este important sa mentinem populatia in campul muncii si sa-i asiguram venituri prin care sa stimulam cererea”, a adaugat Grigore Belostecinic.
XS
SM
MD
LG