Linkuri accesibilitate

De ce se lasă ademeniți preoții în lupta electorală?


Pomenile și umbra politicii ruse. Interviu cu istoricul Iurie Colesnic

Preotimea moldoveana se lasa ispitita de pomenile electorale ale guvernarii comuniste si se lasa prea usor ademenita in lupta politica, considera istoricul si publicistul Iurie Colesnic.

“Necunoasterea istoriei si anume a momentelor legate de persecutarea preotimii basarabene, de lichidarea bisericilor din Basarabia, ii face pe preoti sa accepte aceasta colaborare directa, pentru ca este o colaborare directa intre Biserica si partidul de guvernamant. Si, cred eu, este o incalcare grava a legaturilor spirituale. Pentru ca Biserica se tine pe Duh, iar Duhul inseamna Memorie”, a declarat Iurie Colesnic.

El a precizat ca in 1940, anul in care a fost ocupata de Uniunea Sovietica, in Basarabia erau peste 900 de biserici, iar in 1989 ramasesera numai in jur de 200. Astazi, afirma istoricul moldovean, clericii se fac a nu tine minte acest lucru si asteapta cadouri din partea oficialitatilor, cum s-a intamplat la Larga, acolo unde spicherul Marian Lupu a facut o donatie de 150 de mii de lei din cont personal bisericii.

Acceptand sa devina instrument de propaganda in mainile unuia sau altuia dintre partidele angajate in lupta electorala, Biserica risca sa-si piarda imens din credibilitatea de care se bucura azi in randurile populatiei, atestata in sondajele de opinie, crede Iurie Colesnic.

Intrebat care sunt cauzele unei asemenea atitudini, el a spus ca preotii moldoveni, “de la vladica și pana la cel mai umil”, sunt dominati de teama unor pedepse, cum ar fi excomunicarea, in cazul in care nu vor face exact asa cum li s-a spus.

Biserica poate si trebuie sa-si asume rolul de calauza spirituala a societatii, asa cum a stiut s-o faca Biserica Catalica din Polonia comunista, contribuind la democratizarea societatii, nu sa mearga la colaborationism, asa cum se intampla in Rusia si, dupa exemplul acesteia, in Moldova, a subliniat invitatul emisiunii din aceasta dimineata.

Problemele Bisericii Ortodoxe din Moldova provin din lipsa unui lider, care sa se opuna presedintelui Vladimir Voronin, declarand-i direct ca refuza sa se implice in politica, considera istoricul Iurie Colesnic. Acceptand insa investitii importante din banii publici si nu numai pentru reconstructia unor biserici grandioase, clerul se aseaza singur in postura de a oferi in schimb servicii de ordin politic, a adaugat invitatul emsiunii “Moldova la ora 7” din aceasta dimineata.
XS
SM
MD
LG