Linkuri accesibilitate

Presa de vineri


și retrospectiva campaniei electorale

Presat de evenimente, o rezuma in cateva tuse de condei Petru Bogatu, in „Jurnal de Chisinau”. Pentru care e tot mai evident ca regimul Voronin, politiceste vorbind, a capiat. In consecinta, zice el, se impun cateva masuri de precautie. “Democratia trebuie sa fie cu dinti”, scrie Bogatu si, din aceasta perspectiva, instalarea corturilor PLDM in Piata Marii Adunari Nationale ii pare nu numai justificata, ci si indispensabila. Staruie Petru Bogatu si asupra unor posibile fraude in teritoriul controlat de administratiile locale comuniste, constata ca aceasta campanie a propulsat pe plan national lideri promitatori, iar in concluzie afirma ca electoratul va trebui sa aleaga duminica intre modelul Obama si modelul Mugabe. “Parerea mea este ca dupa alegeri Vlad Filat si Dorin Chirtoaca sunt capabili sa creeze un tandem politic redutabil al nivel national. Sprijiniti de Serafim Urechean, ei ar fi în masura sa aduca o schimbare in stil Obama”, se arata convins editorialistul de la „Jurnal de Chisinau”.

De cealalta parte, „Moldova Suverana”, cauta sa-si convinga cititorii ca o coalitie liberala in viitorul Parlament n-ar avea sanse de viata lunga, motiv pentru care ziarul face o incursiune in istoria coalitiilor postelectorale din Moldova postsovietica.

La randu-i, Viorel Mihail afirma in „Saptamana” ca viitorul Parlament va fi unul coalitionist, sau aproape in totalitate comunist. Coalitia, crede el, va fi oficializata de comunisti, pentru a instala un guvern si a alege un presedinte. “Acum e chiar interesant, cine va fi fericitul care va ajunge inaintea celorlalti sa se arunce in bratele lui Voronin?”, ironizeaza autorul. Daca insa se va intampla ca opozitia sa puna piciorul in prag, sa refuze incuscrirea cu comunistii, atunci vor fi alegeri anticipate, si atunci parlamentul va deveni aproape in totalitate comunist, scrie Viorel Mihail in „Saptamana”.

„Flux” ii demonizeaza pe toti adversarii politici ai PPCD-ului. Ii eticheteaza, pe rand, hoti si criminali, vanzatori de tara, populisti si flecari. Numai despre comunisti nimic – nici de bine, nici de rau. Cat priveste PPCD, ziarul ne asigura ca acesta „se bucura de o sustinere masiva a partenerilor de peste hotare”, iar drept dovada publica un intreg evantai de poze in care liderii crestin-democrati apar la brat cu deverse oficialitati straine. Mai toate, insa, se pare din arhiva …

Pe post de replica parca, „Timpul” constata, cu referinta la rezultatele investigatiilor realizate de Inititiva civica “Pentru un Parlament Curat”, ca anume comunistii si PPCD-istii sunt cei mai compromisi. Cateva “Acorduri finale” va mai propune in „Timpul” Constantin Cheianu. Constantin Tanase constata ca “Duminica alegem tara in care vom trai luni” si avertizeaza: “in cabina de vot esti ca pe un camp minat – nu ai dreptul la greseala…”. Iar Dan Dungaciu va propune o analiza a semnificatiei geopolitice a votului din 5 aprilie. Si asta tot in „Timpul”.
XS
SM
MD
LG