Linkuri accesibilitate

Zece secţii de votare pentru transnistreni


Problematică este lipsa listelor electorale

Cea mai vulnerabilă secţie de votare din cele 10 deschise de Comisia Electorală Centrală pentru moldovenii din Transnistria este cea situata in satul Corjevo. Localitatea se află în zona de securitate de pe Nistru şi are administraţie dublă – organe de conducere supuse Tiraspolului, dar şi o primărie subordonată Chişinăului. La alegerile din 2005 miliţia transnistreană a împiedicat desfăşurarea alegerilor la Corjevo, la fel şi la scrutinul local din 2007. Astfel Tiraspolul vrea să dovedească jurisdicţia exclusivă asupra acestei localităţi.

În pofida riscului sporit CEC a decis din nou să deschidă o secţie de votare acolo şi a trimis urne de vot. Ele însă au fost confiscate acum o săptămână de vama transnistreană. Primăria Corjevo a comandat şi aşteaptă acum urne noi, ne-a spus azi primarul Valeriu Mîţul, însă nu se ştie deocamdată când şi cum vor ajunge ele la Corjevo.

Şeful Misiunii OSCE Philip Remler a îndemnat ieri autorităţile centrale de la Chişinău şi cele regionale de la Tiraspol să ajungă la un compromis pentru a asigura dreptul la vot al locuitorilor satului Corjevo. Tiraspolul a răspuns printr-o declaraţie în care afirmă că de fapt Corjevo se află pe teritoriul Transnistriei, şi în aceste condiţii Chişinăul ar fi trebuit să ceară permisiunea autorităţilor transnistrene pentru desfăşurarea scrutinului.

Situaţia din Corjevo este văzută ca un risc major pentru ziua scrutinului de către juriştii din Asociaţia Promolex, parte a Coaliţiei 2009 pentru alegeri libere şi corecte, care au monitorizat regiunea transnistreană în ultimele două luni. „Ar putea avea loc incidente serioase la Corjevo, am putea avea o situaţie în care să nu ajungă buletine de vot la anumite secţii de votare şi am putea avea aglomeraţii foarte mari la unele secţii de votare din aceste 10 deschise în regiunea transnistreană", spune Ion Manole, preşedinte al Promo Lex.

La parlamentarele din 2005 la secţiile deschise pe malul Nistrului au votat 8 mii de moldoveni din Transnistria. În acest an CEC a pregătit pentru ei 14 mii de buletine de vot, ceea ce i-a făcut pe juriştii de la Promolex să bănuiască că unele secţii de votare s-ar putea pomeni duminică cu un deficit de buletine de vot, dacă la urne vor se va prezenta majoritatea din cei peste 200 de mii de locuitori ai regiunii ce deţin cetăţenie modloveneasca. Iată cum răspunde preşedintele CEC, Eugen Ştirbu: „Mai mult decât cei ce au participat la alegerile trecute plus cinci la sută, mai multe nici nu putem. Atâtea am dat. Nu vor ajunge, nu putem face nimic în ziua alegerilor, nu putem tipări buletine în ziua alegerilor".

Monitorii Coaliţiei 2009 au remarcat, în două rapoarte consecutive, şi riscul fraudării alegerilor la secţiile de votare din apropierea Transnistriei din cauza lipsei listelor electorale sau a listelor incomplete la birourile electorale. Lipsa pârghiilor de control a acestora a fost recunoscută şi de CEC.

O ultimă concluzie a monitorilor Coaliţiei a fost că pentru locuitorii regiunii transnistrene votul de duminică nu va fi unul tocmai informat, deoarece în zonă nu s-a desfăşurat o campanie electorală autentică.
XS
SM
MD
LG