Linkuri accesibilitate

Cu certitudine profesorii vor protesta


Conferențiarul universitar Gheorge Palade
Conferențiarul universitar Gheorge Palade

Interviu cu conferențiarul universitar Gheorghe Palade

După ce a acuzat opoziţia de tentativă de lovitură de stat, preşedintele Vladimir Voronin nu a întîrziat să-i acuze şi pe profesori că s-ar fi implicat în violenţele de marţea trecută de la Parlament şi Preşedinţie. Şeful statului a spus că elevii şi studenţii ar fi fost adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale de liderii celor trei partide de opoziţie şi de profesori.

Ce au de spus profesorii în replică la acuzele preşedintelui. Vom discuta acum cu Gheorghe Palade, conferențiar universitar la Facultatea de istorie.


Profesorii considera invinuirile de complicitate la o presupusa lovitura de stat, adresate corpului didactic de catre autoritati, de presedintele Vladimir Voronin in persoana, care lasa sa se inteleaga ca profesorii ar fi fost cei care i-au scos pe elevi si studenti pe data de 7 aprilie in strada direct din salile de curs, drept ingrate si total lipsite de probe, a declarat Gheorghe Palade, conferentiar universitar la Facultatea de Istorie, in emisiunea “Moldova la ora 7”.

El a recunoscut ca o parte, cel putin, dintre profesori sprijina dreptul la protest pasnic al tinerilor, pentru ca “aceasta e generatia al carei viitor, asa vad ei, este distrus”, insa nici unul dintre profesori n-a adresat studentilor un indemn de a participa la manifestatiile de strada de saptamana trecuta. Presedintele nu avea dreptul sa acuze profesorii de actiuni pe care acestia nu le-au intreprins si, deci, nu pot fi dovedite, a subliniat Gheorghe Palade. Mai mult decat atat, sustine el, profesorii de la Universitate n-au ratat niciodata ocazia de a le reaminti studentilor obligata de a fi prezenti la ore, dar n-au avut cum, pe data de 7 aprilie de exemplu, sa-i impiedice sa-si apere drepturile si sa protesteze.

Amenintarile proliferate de seful statului la adresa corpului didactic, al conducatorilor institutiilor de invatamant, au creat o stare de nervozitate, de frica chiar, si astfel se explica lipsa de reactie a rectorilor la acuzatiile ce li s-au adus.

Autoritatile urmaresc in acest fel sa supuna corpul didactic, sa reduca la tacere profesorii care urmeaza sa suporte consecintele unor decizii si actiuni mult mai grave decat cele aplicate pana in prezent, crede Gheorghe Palade. Profesorii sunt insa foarte revoltati de cele ce se intampla si sunt decisi sa protesteze, unii pronuntandu-se chiar pentru initierea unei greve generale, a adaugat el.

Un motiv in plus ar putea fi si faptul ca declaratia facuta de presedintele Voronin pe 8 aprilie, cand a spus ca banii necesari pentru reparatia cladirilor Parlamentului si a Presedintiei ar urma să fie retrasi din sursele bugetare destinate invatamantului, a fost tratata de Ministerul Educatiei ca o indicatie si executata deja. Astfel, potrivit lui Gheorghe Palade, Ministerul si difuzat o decizie prin care anunta ca cheltuielile bugetare ale institutiilor de invatamant pentru 2009 urmeaza a fi reduse cu 20 la suta.
XS
SM
MD
LG