Linkuri accesibilitate

Presa de vineri


„1 Mai, de voie - de nevoie ?”

Timpul scrie, in editia sa de vineri, ca mai multa lume a telefonat la redactie ca sa anunte ca in institutiile de stat circula un ordin neformal privind participarea angajatilor la mitingul organizat de comunisti cu prilejul zilei de 1 mai. „1 mai, de voie – de nevoie?”, se intreaba ziarul..

In alt context, „Dupa ce a aprins Chisinaul / Voronin a dat foc la 700 de milioane de lei”, titreaza Timpul, precizand ca anume atat, potrivit estimarilor prezidentiale (in interviul de la NIT), va consta restaurarea Presedintiei si a Parlamentului.

Oricat ar fi, Constantin Tanase ii ureaza, in editorialul sau, viata lunga „dictatorului in exercitiu”, asa cum il trateaza el pe seful statului, si scrie ca „singurul lucru pe care l-a inteles cu toata claritatea cetateanul simplu a fost ca Europa nu ne vrea, ca se fereste de noi ca de niste leprosi, ca asa zisa integrare europeana a fost un vis frumos, ucis si inmormantat de comunistii de la Chisinau, cu complicitatea tacita a Europei”. Moldovenilor care nu se impaca deloc cu comunismul Dictatorului in exercitiu le-a mai ramas un mit izbavitor, unul singur, numit Romania, mai scrie Tanase. Iar Dan Dungaciu cauta, de altfel, imtr-un comentariu pe care il semneaza, raspuns la intrebarea: „In ce moneda se va deconta stabilitatea RM, in rubla sau in euro?”.

In Moldova Suverana insa, presedintele Vladimir Voronin ne asigura, de la Tribuna Comisiei nationale pentru integrare Europeana: „Moldova va intreprinde toate actiunile pentru a obtine asocierea la Uniunea Europeana”, iar din interviul presedinteleui la NIT acelasi ziar va propune, intr-un alt titlu, urmatorul citat: „In problemele integrarii europene Republica Moldova incepe sa activeze in regim de inaintare”. Tot acolo, in Moldova Suverana, gasiti si reflectiile – fara pretentii – ale lui Vsevolod Ciornei, despre „Cortina de fier dintre lumi paralele”, cortina trasa, zice autorul, de Romania atunci cand a impus regimul de vize cu Moldova.

Vsevolod Ciornei semneaza un editorial si in Saptamana, unde scrie despre „Chimia politica” la moldoveni, iar Viorel Mihail, la fel – in Saptamana – se arata convins ca opozitia, zicand ca vor anticipatele, fuge de ele „ca dracu de tamaie”. „La anticipate actuala opozitie ar putea fi aruncata peste bord de pocherul Braghis-Tarlev-Diacov-Andronic. Iar Iurie Rosca atat si asteapta”, crede Viorel Mihail.

Cat priveste anticipatele, Nicolae Negru afirma in Jurnal de Chisinau ca insusi Vladimir Voronin se pregateste de ele. De o alta parare se pare ca e insa Petru Bogatu, care sugereaza ca seful statului ar putea sa fi fost indemnat sa pensioneze. De dragul unei concilieri nationale impuse de Uniunea Europeana. Acelasi jurnal va mai propune in editia de vineri un sir de interviuri, cu cei pe seama carora autoritatile cauta sa puna organizarea violenetelor din 7 aprilie si care, deci, se mai afla in arest. E vorba de Anatol Matasaru, Aurel Marinescu si Yerusalayem Netanyahu. Si mai investigheaza Jurnal de Chisinau asa-zisa „Operatiune miliardul”. Un grup de firme din anturajul conducerii de varf a statului, admise la reconstructia sediilor Parlamentului si Presedintiei. Isi vor rezolva probeleme financiare provocate de criza in constructii, dezvaluie Jurnal de Chisinau.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG