Linkuri accesibilitate

Presa de luni


despre libertatea presei și pușcării pline

Ziarele de azi – Timpul de la Chisinau si cele romanesti, pe care le-am gasit pe Internet – constata, pornind de la concluziile raportului Freedom House, ca pentru al patrulea an consecutiv Moldova se afla in randul tarilor fara presa libera.

Timpul publica un reportaj de la mitingul de ieri, de Ziua Libertatii Presei, al organizatiilor de media de la Chisinau, citandu-l pe directorul de la Jurnal de Chisinau, Val Butnaru, care n-a fost de acord cu calificativul Freedom House. “Faptul ca avem presa libera a fost demonstrat atat pe parcursul ultimilor ani, cat si al evenimentelor ce au avut loc dupa 5 aprilie”, a declarat Val Butnaru, referindu-se ce-i drept la actitatea doar catorva institutii de presa pe care le considera independente. La “ce inseamna presa libera?” mediteaza si Pavel Paduraru, care scrie, printre altele, ca “presa libera mai inseamna ca procurorii sa se autosesizeze la fiece material ce dezvalue crimele comise de guvernare, ceea ce e ireal in Moldova, caci asa vom avea puscariile pline ochi de comunisti…”. Si, pentru a combate tentativele de manipulare a opioniei publice prin denaturarea continutului ultimei rezolutii a APCE privind Moldova, din care propagandistii de la posturile de radio si TV loiale puterii au selectat numai pasajele ce le convin, Timpul publica textul integral al acestei rezolutii.

Evenimentul Zilei, de la Bucuresti il citeaza pe ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, care reclama abuzurile impotriva presei romanesti. Acestea, comise de autoritatile de la Chisinau, “Arata ca libertatea presei este limitata sau inexistenta chiar in vecinatatea nostra”, a Romaniei adica, a declarat Diaconescu de Ziua Liberatatii Presei.

Presa rusa, ca si cea romaneasca de altfel, remarca declaratiile facute de premierul ceh, Mirek Topolanek, intr-o dezbatere televizata, in care a avertizat asupra tentativei Rusiei de a-si recastiga influenta in spatiul post-comunist. O dovada in acest sens, potrivit lui Topolanek, sunt evenimentele din Ucraina, Georgia si, bineinteles, Moldova. Stiri pe marginea acestui subiect au fost difuzate de cateva agentii de presa rusesti si de Cotidianul din Romania. Ziua anunta ca grupul popularilor europeni a cerut, printr-o rezolutie ce ar putea fi adoptata de Parlamentul European, o comisie internationala pentru analizarea faptelor petrecute dupa alegeri in Moldova, fapte care pot fi asimilate torturii. Iar Timpul il citeaza pe comisarul pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg: “politia si-a recunoscut vina”.

Tot in Timpul, pentru ca am revenit la el, gasiti raspunsurile la cateva intrebari adresate vicepresedintilor celor trei partide parlamentare de opozitie, in perspectiav unor alegeri anticipate. “Un nou 4 aprilie ar fi mortal pentru pentru democratia din Moldova”. Pe cand Constantin Tanase constata cu regret, in editorialul sau, ca opozitia nu a avut si nu are nici acum, se pare, un proiect politic clar pentru perioada urmatoare dupa alegeri.
XS
SM
MD
LG