Linkuri accesibilitate

„Deznădejdea, disperarea sînt utile unei guvernări ipocrite”


Constantin Cheianu
Constantin Cheianu

Editorialistul Constantin Cheianu

Deşi tot week-endul moldovenii au fost bombardaţi cu ştiri despre Eurovision, probabil că mulţi dintre ei n-au uitat că în această săptămînă urmează un eveniment important – ar trebui să fie ales preşedintele. Săptămîna trecută, după ce partidul majoritar al comuniştilor a ales preşedintele Parlamentului şi doi vicepreşedinţi, au propus şi două candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Zinaida Greceannîi e prima candidată propusă de comunişti. Al doilea candidat avansat de partidul de guvernămînt pentru preşedinţia Moldovei e Stanislav Gropa, membru corespondent al Academiei de ştiinţe, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar. Groppa nu este membru al partidului comunistilor, candidatura sa fiind în registrat joi, cu foarte puţin timp inainte de expirarea termenului limită.

Pentru a fi ales preşedintele ţării, e nevoie de 61 de voturi. În alegerile parlamentare de pe 5 aprilie, comuniştii au obţinut 60 de mandate, astfel încît votul de aur, cum e numit, e în mîinile opoziţiei, care a declarat în repetate rînduri că nu va vota prşedintele ţării, astfel încît există şansa unor alegeri anticipate.

Invitatul nostrul este editorialistul, Constantin Cheianu, cunoscut pentru articolele sale scrise cu ironie şi umor.


Elena Cioina: Domnule Cheianu, astăzi, după ce s-a întîmplat pe data 7 aprilie la Preşedinţie şi Parlament, după ce a urmat după data de 7 şi acum în ajunul alegerii preşedintelui, ce credeţi că e mai interesant pentru moldoveni Eurovisionul de sîmbătă sau, totuşi, evenimentele politice care urmează în această săptămînă?

Constantin Cheianu: Evident că o bună parte a societăţii noastre mai este sensibilizată de acest aspect, de politic, de cum se va solda totul în urma acelor evenimente. Există un element de suspense, de intrigă. Cum se va soluţiona această situaţie, se va ajunge la anticipate, nu se va ajunge, va fi ales preşedintele, nu va fi ales, deci, cred că este unul din subiectele de mare interes al publicului nostru.

Elena Cioina: Dar este şi cel mai important?

Constantin Cheianu: Nu este cel mai important. Eu cred că urmează să ne confruntăm cu efectele crizei economice într-un mod violent, aş zice, în anul pe care-l parcurgem şi în următorii un an doi, şi cred că acesta e unul din subiectele principale care ar trebui să ne intereseze, or fiindcă la noi politicul are un impact nemaipomenit de mare, de grav asupra conştiiţei publice şi asupra noastră a tuturora şi guvernanţii ştiu să canalizeze interesul publicului anume spre acest subiect făcîndu-l pe om adesea să uite că nu prea are ce pune pe masă, nu prea are ce ţine în buzunar, dar îl poate sensibiliza cu probleme politice, cu amestecul unor ţări străine în interesele ţării noastre şi am remarcat că unii oameni se lasă uşor înşelaţi şi uită de probleme mult mai importante pentru ei.

Elena Cioina: Şi asta la ce le-ar folosi politicienilor noştri?

Constantin Cheianu: În toţi aceşti ani de guvernare comunistă ne-am convins că existenţa unor probleme, că menţinerea artificială a unor contradicţii, a unor stări conflictuale între diferite grupuri ale societăţii poate fi foarte bine folosită. Decît să faci pace, decît să împaci oamenii, decît să găseşti soluţii de armonizare, este mult mai bine să păstrezi nişte nuclee de conflict, nişte nuclee de contradicţii pentru a le putea folosi în interese strict politice şi în interese electorale, etc. Lucrul ăsta îl face al nouălea an deja guvernarea, ajutată bineînţeles de mass-media aservită ei. Vedem că conflictualitatea, deznădejdea, disperarea sunt foarte utile pentru o guvernare ipocrită şi imorală. Le ajută iată pînă acum să se menţină la guvernare şi le ajută să manipuleze foarte abil şi cinic opinia publică. A propos, chiar de evenimentele de la 7 aprilie, uitaţi-vă cum e bagatelizat, speculat în interese de partid stricte.

Elena Cioina: Domnule Cheianu, dar acest dezinteres al oamenilor pentru evenimentele politice, care s-au întîmplat, care urmează, nu se va întoarce într-o zi împotriva lor, chiar dacă ei s-au săturat pentru că nimic nu se schimbă spre binele lor?

Constantin Cheianu
: Din păcate, mă tem că nu am devenit încă o societate cu adevărat matură şi nu prea vrem să devenim. Nu vrem să conştientizăm cine sîntem, nu ne acceptăm unii pe alţii pentru a alcătui o societate matură şi oarecum armonizată. Avem în continuare în Moldova diverse grupuri, clanuri, diverse etnii care nicidecum nu găsesc limbaj comun între ele şi nu am ştiut pînă acum să ne solidarizăm cu toţii în numele adevărului şi a democraţiei şi a libertăţii. Iată de ce sîntem în continuare şi vom fi dacă nu vom găsi soluţii pentru a ne solidariza, vom fi în continuare minţiţi, înşelaţi, pentru că acum e de-ajuns să cîştigi simpatia a două-trei grupuri din Republica Moldova şi să le brutalizezi, discriminezi pe celelalte şi vei menţine aşa bine merci puterea şi dominaţia. Dacă însă ai avea de-a face cu un organism matur, cu o societate solidarizată, atunci va fi mult mai greu să faci acest lucru.


Elena Cioina: Există vreun politician la Chişinău care ar putea să capteze interesul cetăţeanului obişnuit, indiferent de partid, unul care să-i împace pe toţi?

Constantin Cheianu: Din păcate nu-l avem în momentul de faţă. Noi continuăm să existăm în aceeaşi situaţie de conflictualitate, de contradicţie acerbă dintre opoziţie şi putere. În interiorul diferitelor partide de opoziţie chiar există diferite abordări, deci, sîntem o societate şi o clasă politică care se alimentează din contradicţii, din conflictualitate şi nu din căutarea soluţiilor de armonizare. Aşa a fost din păcate de la începutul independenţei noastre. În timp lucrurile au încercat să se aşeze, să se mai limpezească, dar odată cu venirea comuniştilor în 2001 s-a produs o nouă divizare şi mai tranşantă şi mai adîncă în clasa politică şi nu apare nici un politician care să propună un alt tip de politică. Ei sînt într-un fel şi ostateci ai electoratului.
XS
SM
MD
LG