Linkuri accesibilitate

Nu există nici un fel de atentate la suveranitatea R. Moldova


Interviu cu analistul Igor Boțan

Azi Parlamentul se întruneşte într-o primă încercare de a alege preşedintele Republicii Moldova. Sunt doi candidaţi. Este Zinaida Greceanîi, prim-ministru în exerciţiu şi membru al Partidului Comuniştilor şi de Stanislav Groppa, profesor universitar, doctor în ştiinţe medicale, care fără a fi membru de partid, a fost propus tot de comunişti.

Opoziţia a declarat că va asista la şedinţă, dar nu va participa la votare, fiind în continuare decisă să provoace anticipatele.
O declarație a liderului AMN, Serafim Urechean. Vicepreşedintele Partidului liberal-democrat, Alexandru Tănase a confirmat spusele lui Urechean, declarînd că partidul său vede în anticipate singura soluţie pentru depăşirea crizei politce.

Invitatul emisiunii este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „Adept”, Igor Boţan.


Elena Cioina
: Domnule Boţan, ce credeţi, vor găsi sau nu comuniştii votul de aur? Va ceda cineva din opoziţie sau nu?

Igor Boţan: opoziţia demonstrează un comportament coerent şi probabil astăzi nu vor avea loc alegerile, adică nu va fi cvorumul pentru ca procedura de alegere a şefului statului să fie considerată una care s-a împlinit, dar există o hotărîre a Curţii Constituţionale din anul 2000, din cadrul alegerilor de atunci, care spune că dacă deputaţii se înregistrează pentru a participa la alegeri şi fac declaraţii politice că nu paricipă din anumite considerente, atunci Curtea Constituţională consideră că tentativa de alegere a şefului statului a avut loc, dar ea a fost invalidă şi trebuie să se procedeze la cea de-a doua tentativă peste 2 săptămîni. Deci ne dăm seama foarte bine că comportanmentul opoziţiei este coerent şi ne dăm seama foarte bine că ea se ţine de cuvînt.

Elena Cioina
: Domnule Boţan, judecînd după ultimele declaraţii ale preşedintelui Voronin, cele privind susţinerea lui Iurie Roşca într-o nouă campanie electorală, nu vă pare că şi comuniştii s-au împăcat cu ideea anticipatelor?

Igor Botan: Probabil da, dar din punctul meu de vedere Partidul Comuniştilor şi preşedintele Voronin personal pot recurge la o soluţie foarte elegantă pentru depăşirea crizei politice din Republica Moldova, deblocare a alegerii şefului statului şi în general deblocarea instituţională din Republica Moldova.

Pentru aceasta preşedintele Voronin trebuie să facă un lucru foarte simplu – există o minunată frază că cea mai mare înfrîngere este renunţarea la un vis. Acum doi ani, la 22 mai, preşedintele Voronin spunea că visul lui este să devină un fel de Deng Xiaoping al RM. Acum dacă şeful statului nu ar renunţa la acest vis, ar anunţa că se retrage din toate funcţiile publice, că oferă opoziţiei posibilitatea să înainteze propriul candidat pentru cea de-a doua tentativă la funcţia de preşedinte al RM pe care PCRM să o susţină şi să invite reprezentantul Uniunii Europene, să fie un fel de mediator între partidul de guvernămînt pe care preşedintele Voronin va continau probabil să-l conducă şi opoziţie pentru a face un nou designe al structurii politice din RM.

În schimb, preşedintelui Voronin va trebui printr-un anumit angajment, memorandum să i se garanteze toate onorurile pentru acest comportament oarecum ipotetic despre care vorbim acum şi el să devină într-adevăr acel Deng Xiaoping al RM după două mandate de preşedinte, după ce cu anumite probleme a dus partidul pe care-l conduce la cea de-a treia victorie, să procedeze ca un adevărat om de stat, să facă un pas înapoi atunci cînd este foarte puternic şi astfel să intre în istorie ca un bărbat care, din anumite considerente, din lipsă de cultură politică a făcut multe greşeli, în situaţii de limită a procedat foarte decent. Eu cred că aceasta este singura soluţie într-adevăr elegantă, iar preşedintele Voronin n-ar renunţa la un vis.

Elena Cioina: Credeţi că ar face-o, adică nu ar renunţa la acest vis?

Igor Boţan
: Este o sugestie pentru domnul preşedinte şi un îndemn să nu renunţe la vis, fiindcă asta e cea mai mare înfrîngere. Dar vom vedea....

Elena Cioina: Domnule Boţan, în alt context, avem o declaraţie a Guvernului de la Chişinău, făcută ieri în contextul declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu cu referinţă la semnararea tratatului de frontieră, declaraţie în care România e acuzată din nou că prin acţiunile sale: „generează cu buna stiinta un nou focar de instabilitate regionala in Europa”.
Fiind într-o vizită la Paris, Traian Băsescu s-a asigurat de sprijinul preşedintelui Nicolas Sarkozy în conflictul diplomatic cu Republica Moldova. Dvs, ce credeţi, cine pe cine şi cui servesc asemenea schimb de replici?

Igor Boţan
: Eu vreau să menţionez cîteva lucruri aici. În primul rînd, guvernanţii din Republica Moldova au o mare problemă de comunicare. Ei nu pot comunica normal, civlizat cu reprezentanţii altor state. În al doilea rînd ei exagerează lucrurile şi în al treilea rînd nu studiază fenomenele similare cu cele cu care s-ar confrunta RM să vadă că nu e absolut nici un fel de pericol pentru RM din partea României. La ce mă refer?

Această declaraţie pe care a făcut-o Guvernul ieri într-adevăr e o replică la declaraţiile preşedintelui român, Traian Băsescu, dar să nu uităm de context. Această replică a Guvernului moldovean a survenit după ce Uniunea europeană s-a adresat către guvernarea din RM să-şi reglementeze relaţiile cu România, să revină într-o albie normală. Acesta este primul lucru, deci este oarecum o reacţie la reacţia UE. În al doilea rînd trebuie să se ia în considerare că pe parcursul ultimilor doi ani, preşedintele Vladimir Voronin a adresat două scrisori conducerilor ţărilor UE ca acestea să exercite presiuni asupra României pentru ca România să semneze cele două tratate. Deci contextul este mult mai larg şi în sfîrşit trebuie să spunem că acest comportament al RM este unul copilăresc, fiindcă nu există nici un fel de pericole din partea României faţă de RM, fiindcă dacă ar fi adevărat ce spun autorităţile moldovene că ar exista un pericol din partea României, noi trebuie să ne amintim că în Europa a existat un singur exemplu pozitiv de reunificare a unei ţări. Este vorba de Germania şi sunt absolut necesari în jur de 6 factori pentru ca astfel de reunire a ţării să fie una de succes. În cazul României şi RM aceşti 5-6 factori lipsesc cu desăvîrşire. Deci este vorba despre această incapacitate de a comunica şi să nu uităm că în 2003 RM acuza România de la înalte tribune europene că ar fi ultimul imperiu din Europa şi multe alte lucruri. Deci nu e vorba doar de preşedintele Băsescu.

Elena Cioina: Dar această comunicare e cu bună ştiinţă neînţeleasă sau pur şi simplu nu se înţeleg?

Igor Boţan: Mai degrabă e vorba despre faptul că RM e un stat tînăr, în care există o verticală a puterii şi în care instituţiile publice se comportă aşa cum le sugerează prima persoană în stat, adică preşedintele Voronin, iar temerile pe care le are preşedintele Voronin sunt extrapolate asupra instituţiilor publice specializate cum e Ministerul Afacerilor Externe.

Repet însă, e convingerea mea că nu există nici un fel de atentate la suveranitatea şi independenţa RM. Pur şi simplu autorităţile din RM generează prin comportamentul lor reacţii de răspuns şi aflîndu-se într-o situaţie foarte proastă inventează noi duşmani ca să se justifice cumva în faţa cetăţenilor. Dar Moldova are cel mai mare volum comercial cu RM. Autorităţile moldovene s-au grăbit să anunţe că România ar fi implicată în această lovitură de stat. Autorităţile moldovene, încălcînd legislaţia RM, au introdus regimul de vize şi acum autorităţile moldovene trebuie să facă un pas înapoi şi au nevoie de un fundal care să fie mai mult sau mai puţin justificativ pentru ceea ce se întîmplă şi inventează aceste istorii cu atentantul României la suveranitatea RM dar, repet, e nevoie de 5 factori să fie prezenţi pentru ca ceea de ce se teme preşedintele Voronin şi actualul Guvern să aibă temei serios ca să fie luate în consideraţie.

Elena Cioina
: Domnule Boţan, dar acest schimb continuu de replici între Bucureşti şi Chişinău, ar avea vreo legătură cu campania electorală care s-a încheiat sau care ar urma să înceapă, în eventualitate în care ajungem la anticipate?

Igor Boţan: Eu cred că implicit da, pentru că nu putem scoate din context aceste evenimente. Procedînd aşa, preşedinte Voronin şi guvernarea vor să arate că RM este un fel de cetate asediată din toate părţile de duşmani externi şi în interiorul acestei cetăţi s-ar afla aşa-zişii duşmani interni despre care a vorbit preşedintele Voronin şi deputatul Calin la prima şedinţă a Parlamentului. Deci, e o imagine absolut falsă şi ea e mai degrabă generată de lipsa de experienţă, de faptul că într-o situaţie economică foarte proastă, care e pliată pe o criză politică foarte adîncă, guvernanţii caută justificări. Aici rezidă marea problemă.
XS
SM
MD
LG