Linkuri accesibilitate

Cazul fraților Stepuleac


Conferința de presă de la Chișinău
Conferința de presă de la Chișinău

Plîngere la CEDO pentru arestare neîntemeiată

La aproape două luni de la violenţele din 7 aprilie din Chişinău, apar noi detalii în dosarele persoanelor acuzate de organizarea şi participarea la dezordini în masă. Cazul lui Anatol Stepuleac, arestat pe 10 zile şi eliberat fără nici o condiţionare, arată clar că autorităţile au lipsit neîntemeiat de libertate persoane care cel puţin nu s-au aflat în ziua protestelor în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Una din persoanele arestate în legătură cu violenţele din 7 aprilie, Anatol Stepuleac, a declarat astăzi, împreună cu avocatul său, că a reuşit să convingă justiţia moldovenească, după 10 zile de arest, că nu s-a aflat nici pe departe în preajma Preşedinției şi Parlamentului în ziua violenţelor şi respectiv, nu poate fi acuzat de organizarea şi participarea la dezordini în masă. Eliberarea fără vreo condiţionare a lui Anatol Stepuleac este un prim semnal că justiţia nu mai vrea să facă jocul puterii, spune avocata Ana Ursache: „Anatolii Stepuleac nu s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale în general şi nu a avut nici o atribuţie. O deosebită satisfacţie să constat că justiţia a juns la această concluzie. Acest lucru este replica clară a instanţelor judecătoreşti că acestea nu mai doresc să facă jocul celor ce comandă”.

Anatol Stepuleac face parte dintr-o familie cu 7 fraţi, care şi până la violenţele din 7 aprilie avuseseră conflicte cu justiţia şi cu autorităţile moldovene. Anterior, unul din fraţi, Gheorghe Stepuleac, a fost proprietarul unei agenţii de securitate, căreia, în 2005, i-a fost retrasă licenţa. După ce a învinut public Ministerul de Interne că ar încerca să monopolizeze piaţa serviciilor de securitate din Moldova, Gheorghe Stepuleac a fost arestat, în 2005, cu acuzaţia de şantaj, şi s-a aflat în detenţie preventivă jumătate de an, apoi a fost achitat. După ce a depus o plângere la CEDO, arestul său a fost declarat neîntemeiat, iar statul i-a plătit despăgubiri.

După protestele din 7 aprile, trei fraţi Stepuleac au fost arestaţi – Anatol, Gheorghe şi Sergiu. Sergiu a fost eliberat după 72 de ore, în timp ce Gheorghe Stepuleac a stat în arest 33 de zile. Fraţii Stepuleac fac o legătură directă între ceea ce numesc presiunile începute în 2005 ale autorităţilor asupra afacerilor lor şi arestarea din aprilie 2009. Ei neaga orice implicare in organizarea şi participarea la dezordinini în masă.
Din nou avocata Ana Ursache: „Dl Gheorghe Stepuleac nu doar a fost în MAPN, a şi fost în preajma unor persoane cum ar fi Kiril Lucinski, lucru care în opinia ministrului de Interne este egal cu condamnarea unei persoane. El s-a aflat acolo timp de două ore. A pornit acolo în căutarea fiului său. Telefonia mobilă avea deficienţe atunci în perimetrul MAPN, de aceea nu putea comunica cu fiul său care este licean şi a pornit să-l caute. Acolo în astea două ore s-a aflat în preajma unor persoane foarte bine cunoscute, faţă de care nu s-a adus nici o acuzaţie”.

Eliberat la 12 mai, Gheorghe Stepuleac este totuşi în arest la domiciliu până la mijlocul lunii iunie. De rând cu fratele său Anatol, el s-a plâns la CEDO de arestare neîntemeiată, iar cazurile lor, examinate în procedură de urgenţă, au fost deja comunicate Guvernului de la Chişinău. Agentul guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, care are la dispoziţie cam o lună ca să-şi prezinte observaţiile, spune că e prematur să se pronunţe.
„În foarte multe cauze care se plîng la Curte, multe momente şi afirmaţii nu se adeveresc”, spune agentul guvernamental, Vladimir Grosu.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG