Linkuri accesibilitate

Accesul la apărare juridică


Gabriel Stati şi avocatul său Nagacevschi
Gabriel Stati şi avocatul său Nagacevschi

Justiţia la comandă şi nepedepsirea oamenilor legii pentru asemenea acte

Arestările masive de după 7 aprilie iar au dat în vileag cunoscutele puncte nevralgice ale sistemului justiţiar din Republica Moldova: calitatea apărării pe de o parte şi sfidarea făţişă a actului de apărare atunci cînd condamnarea inculpaţilor este solicitată de factori politici importanţi.

Este o concluzie sugerată de mai mulţi avocaţi, care văd în momentul „7 aprilie” o hârtie de turnesol pentru condiţia avocatului în Republica Moldova. Veaceslav Ţurcan face parte din comisia pentru etică şi disciplină a Baroului Avocaţilor din Moldova. El spune că o bună parte din avocaţii ce au apărat protestatarii arestaţi după 7 aprilie pot fi învinuiţi de încălcarea drepturilor clienţilor săi. Asta pentru că nu au denunţat încălcările de procedură, cea mai gravă fiind eliberarea mandatelor de arest de către judecătorii de instrucţie nu în sala de judecată ci la locul aflării reţinuţilor – în comisariatele de poliţie.

"Când au văzut că se înfăptuieşte justiţia în comisariatele de poliţie, e bătaie de joc, nu justiţie, avocaţii, unul după altul, trebuiau să înainteze recuzare judecătorului de instrucţie. Justiţia se înfăptuieşte în instanţa de judecată, comisariatul de poliţie nu este instanţa de judecată. Sunt un şir de avocaţi care au contribuit la încălcarea drepturilor omului. Trebuie de spus acest lucru la direct".

Cu toate acestea, spune Veaceslav Ţurcan, nici un avocat nu a fost pedepsit până în prezent pentru că a trecut cu vederea asemenea ilegalităţi, iar la comsia pentru etică şi disciplină a baroului avocaţilor din Moldova nu a ajuns nici o plângere de la persoanele ai căror avocaţi s-au comportat de o asemenea manieră.

Avocatul este de acord că accesul la apărare nu este tocmai perfect în Republica Moldova, că avocaţii pot fi împiedicaţi să se întâlnească cu clienţii lor aflaţi în arest, să aibă acces la dosar. Veaceslav Ţurcan este însă convins că până la urmă "Dacă avocaţii sunt insistenţi şi bat la uşă, lor li se deschide".

Preşedintele Baroului Avocaţilor din Republica Moldova, Gheorghe Amihălăchioae vede o altă problemă în asigurarea dreptului la apărare – zădărnicirea actului apărării mai ales când e vorba de dosare de confluenţă a unor mari interese. După mai multe cauze pierdute la CEDO în care a fost denunţat şi dreptul la apărare, sistemul nu mai pune prea mari obstacole în asigurarea apărării, spune Gheorghe Amihălăchioaie, însă reduce însemnătatea acestuia la minim:

"Participarea avocaţilor şi asigurarea dreptului la apărare este în majoritatea cazurilor cam formală. Fiindcă atât organele de procuratură, poliţie, cât şi instanţele judecătoreşti se uită formal la participarea avocaţilor şi în multe cazuri nu atrag atenţia la poziţia avocaţilor, argumentată şi juridic şi faptic şi de aceea noi avem până la urmă o ieşire din situaţie - adresarea la CEDO".

Justiţia la comandă şi nepedepsirea oamenilor legii pentru asemenea acte ar fi cauzele problemelor din sistem, crede preşedintele Baroului Avocaţilor: "La noi toată justiţia se face la plăcerea unei persoane. Fiecare se gândeşte: ii va plăcea dlui preşedinte aşa – fac aşa. Când este o comandă toţi îndeplinesc această comandă şi după aceea îşi fac mendrele aşa cum vor ei, pentru că ştiu că el îndeplineşte comanda atunci când trebuie. Cel mai mare neajuns la noi este că cel care încalcă drepturile fundamentale ale omului nu poartă nici o răspundere şi nu o să se schimbe nimic în RM până când nu va exista responsabilitatea fiecăruia – procuror, ofiţer de urmărire penală şi, cel mai important, judecător".

Chiar şi în condiţiile Republicii Moldova, avocaţii pot da replica prin solidaritate, spune avocatul Victor Panţâru. La Chişinău s-a format un club deocamdată neformal al avocaţilor care discută cu regularitate problemele din sistem. "Avocaţii încep deja să se solidarizeze şi se încheagă un număr de avocaţi care vor acţiona pe viitor în comun în primul rând împotriva procurorilor care deja sunt notorii în aplicarea eronată a Codului de Procedură Penală şi împotriva judecătorilor care judecă aşa cum judecă, eu chiar am nişte idei în acest sens dar le voi expune la Congresul avocaţilor", spune Victor Panţâru, cel care îl apără, de altfel, pe unul din cei câţiva participanţi la proteste, care în pofida amnisitiei anunţate de şeful statului, rămâne în arest până în luna iulie.

Avocaţii tuturor celor 6 rămaşi în arest au declarat că aşteaptă primele rezultate ale eforturilor lor de apărare – eliberarea clienţilor - de la CEDO - după lupte considerate oarecum formaliste dacă nu chiar inutile în instanţele interne.
Previous Next

XS
SM
MD
LG