Linkuri accesibilitate

Amsterdam - bastion al bicicliştilor


Luxul de a avea libertatea în sînge de sute şi sute de ani

Vasile BOTNARU: As spune ca Amsterdamul este orasul in care parca as vrea sa ma stabilesc. Ceea ce mi-a placut deosebit de mult e tratamentul prietenos fata de biciclisti .

Valentina URSU: Cumva te-ai gindit ca iti lipseste bicicleta ta lasata pe holul de la Europa Libera?

Vasile BOTNARU: Acolo nu este o problema sa inchiriezi o bicicleta. Astfel procedeaza toti turistii – lasa undeva in parcare automobilul, pentru ca este mult mai rational, mai rapid, mai sanatos sa incaleci o bicicleta, mai ales atunci cind ai norocul de timp frumos.

Norocul de a putea spune ce gîndeşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00



Valentina URSU: Mersul pe bicicleta, spunea cineva, e o libertate, acolo, la Amsterdam. Difera notiunea de libertate aici la Chisinau si acolo in Olanda?

Vasile BOTNARU: As zice ca difera mult pentru ca noi abia invatam libertatea. Si repetam, uneori papagilceste, definitii pe care le auzim la seminare. Ei insa traiesc libertatea. La ei libertatea este in singe. Uneori ia forme poate bizare pentru noi. Dar asta face parte din modul in care ei inteleg sa fie liberi.

Valentina URSU: Si narcoticele?

Vasile BOTNARU: Se consuma canabis. Ei considera ca nu e un drog. Dupa ce stai citeva ore pe strazile Amsterdamului prinzi a deosebi mirosul de canabis care se amesteca cu fum de tigara sau cu miros de cafea.

Valentina URSU: Despre lumea din jur olandezii ce stiu?

Vasile BOTNARU: Stiu ca exista in ipostaza de potentiali adversari ai fotbalistilor olandezi.

Valentina URSU: Despre moldoveni, despre Moldova?

Vasile BOTNARU: Despre Moldova au auzit ca a fost si aici o manifestare extrema a libertatii, la Chisinau, dupa alegeri. Dar in general putin le pasa. Ei isi vad de treburile lor, pentru ca, dupa cum se stie, Amsterdamul e un oras coagulat in jurul digului care ii apara de mare. Si societatea, am impresia, prin asta se caracterizeaza. Este o societatea care s-a unit in jurul unui pericol.

Valentina URSU: Nu sunt sigura daca ei cunosc ca Moldova este guvernata de comunisti. Dar culoarea rosie e prezenta si acolo, mai ales prin … felinarele rosii.

Vasile BOTNARU: Felinarele rosii intr-adevar sunt un tipic al Amsterdamului. Turistii vin sa vada cum isi vind corpurile femeile care se ascund dupa perdelute. Mie mi s-au parut destul de firesti in atmosfera, in arhitectura orasului. Poate chiar mai firesti decit la Bruxelles sau la Paris. E cumva parte a pesajului. Parte a libertatii. Oamenii care se comporta firesc si in asta sunt firesti.

Valentina URSU: O revenire a ta la Amsterdam ar insemna ..?

Vasile BOTNARU: Nu stiu daca o sa mai am ocazia, dar mi-as dori sa fac o cursa de doua zile, pe saturate, sa pun un GPS pe ghidon si sa hoinaresc de-aiurea pe stradutele alea care ori de cite ori se schimba, iti ofera pe gratis o priveliste care intremeaza.
Previous Next

XS
SM
MD
LG