Linkuri accesibilitate

Michael Jackson: o viață și o carieră sub lumina reflectoarelor


„Regele Pop-ului” a încetat din viață la Los Angeles

Superstarul muzicii pop, Michael Jackson s-a stins din viaţă ieri la Los Angeles la vârsta de 50 de ani. Supranumit “Regele Pop”, Jackson a murit după un lung şi bizar declin în cariera sa, care a culminat în anii 1980, când devenise cel mai căutat artist al tuturor timpurilor, spărgînd pentru prima dată barierele între aşa numita muzică a negrilor şi cea a albilor, dominînd topurile musicale şi avînd vânzări record.

Ambulanţele au fost chemate la casa lui Michael Jackson din Los Angeles joi la amiază, ora locală, după ce el a încetat să respire. După două ore, moartea sa a fost anunţată la spitalul Ronald Reagan, unde se adunaseră deja sute de admiratori.

Publicul a aflat pentru prima dată despre Michael Jackson la sfârşitul anilor 1960, când fiind copil, făcea parte din trupa de familie Jackson 5 împreună cu fraţii săi. A obţinut faima de artist solo cu hituri ca Billie Jean, Beat It, Blak or White. Albumul Thriller lansat în 1982 a devenit cel mai solicitat album al tuturor timpurilor, cu vânzări ridicîndu-se la 65 de milioane de exemplare.

Alături de Elvis Presley şi Beatles, Michael Jakson este considerat cel mai mare nume al muzicii pop din a doua jumătate a secolului trecut. A fost probabil cel mai fascinant artist al generaţiei sale, remarcîndu-se datorită mişcărilor de dans febrile, timbrului vocal ascuţit, frazelor muzicale punctate de strigăte şi chicote de care numai el era capabil. Jacheta în stil militar strânsă pe corp, ochelarii negri şi seria de operaţii plastice se numărau printre celelalte elemente distincte.

Cu timpul, Jackson a devenit o figură din ce în ce mai capricioasă – un fel de bărbat-copil, cu pielea tot mai deschisă, cu nasul tot mai subţire. S-a înconjurat de copii la reşedinţa sa, Neverland, călătorea purtînd mască şi avîndu-l ca cel mai apropiat companion pe un cimpanzeu pe nume Bubbles.

"Aveam impresia că esenţa sa se afla în conflict cu normele general acceptate în lume. Era ca şi cum purta un război cu forţa de gravitaţie”, spune publicistul de la Hollywood, Michael Levine, care lucrase pentru Jackson la începutul anilor 1990.

În 2005, Michael Jacson a fost achitat într-un proces în care fusese acuzat de molestarea unui copil de 13 ani la vila Neverland. Jackson fusese acuzat că l-ar fi îmbătat şi pipăit pe acel copil şi că ar fi avut un comportament straniu şi nepotrivit cu alţii. Cazul a urmat unor lungi ani de zvonuri, alimentate de Jackson însuşi, care spusese într-un documentar că dormea în acelaşi pat cu copii, avînd, în cuvintele sale, o experienţă dulce şi total lipsită de conotaţie sexuală.

În ciuda faptului că a fost achitat, scandalul din 2005 i-a atras serioase probleme financiare. Superstarul despre care se ştia că are şi probleme de sănătate se pregătea de o revenire spectaculoasă pe scenă, urmînd să înceapă pe 13 iulie o serie de concerte în Marea Britanie. Luna trecută, câteva concerte fuseseră amânate, dar organizatorii insistaseră că din cauza dificultăţilor la pregătirea scenei. „Degeaba am sperat că la această etapă a vieţii el putea fi Michael Jackson din nou”, a declarat cunoscutul prezentator muzical, Paul Gambaccini. “Mă întreb dacă nu cumva stresul pregătirii pentru aceste concerte i-a atras moartea”.

Vorbind în faţa spitalului de la Los Angeles, unde a fost anunţată moartea Regelul Pop, activistul pentru drepturile civile, reverendul Al Sharpton a spus că îl cunoştea pe Michael Jakson de 35 de ani. „Când avea probleme, venea la mine. Am sentimentul că nu a avut parte de un tratament corect. Sper că istoria va fi mai blândă cu el decât presa contemporană”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG