Linkuri accesibilitate

Phillip H. Gordon (Departamentul de stat) despre resetarea relaţiilor ruso-americane


Joe Biden - inventatorul expresiei "resetarea relaţiilor"
Joe Biden - inventatorul expresiei "resetarea relaţiilor"

"Relansarea relaţiei bilaterale nu se face în detrimentul prietenilor şi aliaţilor noştri"

În cadrul unei audieri care a avut loc la 28 iulie în Congresul american, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice Phillip H. Gordon a spus că Statele Unite şi Rusia au început să coopereze în multe privinţe – de la neproliferarea nucleară la combaterea traficului de droguri, şi că promisiunea de a coopera cu Rusia pe teme de interes comun făcută acum şase luni de preşedintele Barack Obama începe să se concretizeze, relatează corespondenta „Europei libere” la Washington Heather Maher.

De la declaraţii la acţiuni concrete
Înainte de a da exemple, Gordon a făcut în faţa membrilor Comisiei pentru Europa a Camerei Reprezentanţilor o evaluare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia în momentul instalării la Casa Albă a lui Barack Obama – erau dificile şi se deteriorau.

Phillip H. Gordon le-a spus congressmanilor că la numai şase luni de cînd noul preşedinte s-a instalat la Casa Albă, şi la doar trei luni de la întîlnirea cu omologul său rus Medvedev la Londra, Statele Unite şi Rusia au făcut paşi concreţi înainte. Nu numai că cei doi lideri au făcut progrese în a îmbunătăţi tonul relaţiilor şi în a construi o atmosferă de bunăvoinţă între ţările lor, dar, aşa cum a demonstrat summitul de la Moscova, declaraţiile despre o potenţială colaborare s-au transformat în acţiuni concrete de importanţă majoră pentru securitatea şi bunăstarea ambelor ţări.

Între aceste acţiuni concrete s-a înscris şi declaraţia comună în care se spune că Obama şi Medvedev au căzut de acord să modifice Tratatul de Reducere a Armelor Strategice START, care expiră în decembrie. Potrivit înţelegerii de principiu semnată de cei doi în iulie la Moscova, noul tratat ar urma să oblige cele două ţări să-şi reducă armamentul strategic cu cel puţin o treime mai mult decît prevedea START.

Asistentul secretarului de stat le-a mai spus legislatorilor că noul tratat va da trupelor americane o flexibilitate sporită în privinţa rutelor de aprovizionare, şi în plus va aduce Washingtonului economii de carburanţi şi costuri de transport în valoare de aproximativ 133 de milioane de dolari anual.

America încearcă să convingă Moscova să privească cu alţi ochi apărarea antirachetă
O altă zonă de cooperare asupra căreia Rusia şi Statele Unite au căzut de acord a fost evaluarea comună a potenţialelor ameninţări cu atacuri cu rachete balistice, inclusiv din Iran şi Coreea de Nord, iar Gordon a făcut cunoscut că o echipă de experţi americani a plecat săptămîna aceasta la Moscova pentru a începe discuţii pe această temă.

Ceea ce i-a făcut pe membrii comisiei congresionale să ceară detalii despre opoziţia Moscovei la planul american de a instala elemente ale unui sistem de apărare antirachetă în Polonia şi Cehia.

Philip H Gordon a răspuns că administraţia Obama a ordonat o reviziuire a acelui plan şi că evaluarea ameninţărilor rachete balistice pe care Washington şi Moscova o vor face în comun este cea mai importantă parte a revizuirii planului american. Gordon a adăugat că echipa de experţi americani trimisă în Rusia speră că informaţiile secrete pe care le vor pune la dispoziţia omologilor lor ruşi să convingă Moscova să privească cu alţi ochi apărarea antirachetă.

Resetarea relaţiei bilaterale nu se face în detrimentul prietenilor şi aliaţilor noştri
Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice a făcut însă o precizare importantă, anume că Statele Unite au luat decizia strategică de a conlucra cu Rusia în domenii în care cele două ţări se înţeleg, şi de a continua să se opună ei, în acele domenii în care două ţări nu se înţeleg: „Resetarea relaţiei bilaterale nu se face în detrimentul prietenilor şi aliaţilor noştri. Mai puţin în vorbe şi mai mult în fapte ne-am demonstrat deja angajamenul în ce priveşte integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei şi Georgiei”.

În ce priveşte gravele încălcări ale drepturilor omului în Rusia din ultimul timp – inclusiv asasinarea unor jurnalişti şi activişti pentru drepturilor omului, fapte care rămîn nepedepsite - Gordon le-a spus congressmanilor că în cadrul vizitei sale la Moscova preşedintele Barack Obama a vorbit atît în particular cu conducerea Rusiei, cît şi în public, despre necesitatea instaurării statului de drept şi a unei justiţii independente, şi despre obligaţia de a respecta libertatea presei şi drepturile omului.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG