Linkuri accesibilitate

Şicanele separatiştilor la alegeri


Scenarii privind poziţia Moscovei faţă de înlăturararea PCRM de la guvernare

Doamnelor şi domnilor, buna ziua. Sunt Viorica Zaharia şi vă salut la emisiunea săptămânală a Europei Libere Dialoguri. Să ascultăm mai întâi ştirile, care ne sunt prezentate astăzi de Elena Cioina:

La alegerile de miercuri pentru Parlamentul Republicii Moldova au votat cu 1500 de locuitori ai regiunii transnistrene mai mult decât la scrutinul din 5 aprilie, adică în jur de 5500 de oameni, anunţă asociaţia Promo-Lex care a avut observatori în regiune. Asociaţia notează că numărul votanţilor a crescut în pofida controalelor riguroase instituite de miliţia transnistreană în ziua alegerii la punctele de trecere. În localitatea Corjevo din raionul Dubăsari alegerile nu au avut loc, secţia d evotare fiind blocată de miliţieni şi de mai mulţi oameni în civil.

****

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a dat publicităţii rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate de la 29 iulie. După numărarea tuturor voturilor valabil exprimate, Partidul Comuniştilor a obţinut 48 de locuri în Parlament, Partidul Liberal Democrat – 18, Partidul Liberal – 15, Partidul Democrat – 13, iar Alianţa "Moldova Noastră" - 7. Partidul Popular Creşdin Democrat, Partidul Social Democrat şi Partidul Ecologist Alianţa Verde nu au reuşit să treacă pragul de cinci la sută din voturi pentru a intra în legislativ.

****

Misiunea de observatori a Comunităţii Statelor Independente consideră că alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova s-au desfăşurat în deplină conformitate cu legislaţia electorală în vigoare, în conditii de pluralism politic. „Coaliţia 2009” însă, formată din mai multe organizaţii neguvernamentale din Moldova care au monitorizat alegerile, a calificat scrutinul incorect şi parţial liber, făcînd referire la situaţia alegătorilor din Transnistria, a celor aflați peste hotare şi a studenţilor, care nu şi-au putut exercita în totalitate dreptul al vot.

****

În Moldova a fost înregistat primul caz de infecţie cu virusul de tip A (H1N1), cunoscut sub numele de virusul gripei porcine. E vorba despre o tînară care recent s-a întors din străinătăte. Pacienta e internată la Spitalul Clinic de Boli Contagioase „Toma Ciorba” din Chişinău, iar starea ei de sănătate este satisfăcătoare.

****

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că pînă acum au fost înregsitrate 175.785 de cazuri de îmbolnăvire în 150 de ţări ale lumii, dintre care 1116 s-au soldat cu decesul pacienţilor. Medicii susţin ca rata mortalităţii din cauza acestui virus nu este mai mare decît cea a gripei sezoniere.

****
Autorităţile din Georgia şi cele ale Osetiei de Sud se acuză reciproc de declanşarea unor focuri de armă în aceastră regiune. Ministrul georgian de Interne a declarat că focuri de armă şi aruncări de grenade s-au înregistrat joi în satul Nicozi din Osetia de Sud. Nu au fost înregistrate victim. Regiunea rămâne a fi o zonă tensionată după războiul din august anul trecut.

*****

Invitatul emisiunii de azi este politologul de la Bender Andrei Safonov. Bineânţeles principalul eveniment al săptămânii trecute este scrutinul pentru Parlamentul Republicii Moldova. Primele rezultate arată că Partidul Comuniştilor a pierdut din poziţii şi că patru partide de opoziţie au şanse şi chiar anunţă să formeze o coaliţie pentru a prelua guvernarea. Cum vedeţi relaţiile practic îngheţate acum, dintre Tiraspol şi Chişinău, după alegeri?

Andrei Safonov
Andrei Safonov: Cred că Tiraspolul va avea în acest caz configuraţia de putere la Chişinău pe care şi-o doreşte. Asta dacă opoziţia va găsi puteri să se consolideze şi să vină la putere. Am în vedere că spre deosebire de puterea consolidată a comuniştilor care au guvernat de unii singuri până acum, iată ca se pare, vine la putere, un „asorti” din câteva partide despre care nu se ştie deocamdată ce poziţie va avea în raport cu problema transnitreană. Administraţia de la Tiraspol cred că mizează pe faptul că cel puţin în următoarele luni se va păstra status-quo-ul actual, deoarece deocamdată nu este clar ce poziţie va lua PLDM-ul sau PD-ul condus de Diacov şi Lupu în relaţiile cu Tiraspolul.

Europa Liberă: Ce poziţie credeţi că va lua Rusia în acest caz?

Andrei Safonov: Cred că dacă se va face o coaliţie dintre partidele de dreapta şi de centru dreapta, atunci sigur că Rusia va susţine mai puternic statalitatea Transnistriei şi astfel Tiraspolul primeşte un mare as în mânecă – schimbarea configuraţiei în politica moldovenească. Iar dacă comuniştii vor putea găsi limbă comună cu unul din cele 4 partide, dar mai logic ar fi in opinia mea, sa găsească cu formaţiunea lui Marian Lupu, atunci cred că poziţia Rusiei va rămâne rezervată şi conjuncturală ca şi până acum. Adică din când în când, în funcţie de răcirea sau încălzirea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, Moscova va face cedări unuia şi altuia, iar alteori va face presiuni, ceea ce îi va permite să păstreze libertatea de acţiune, sau să-şi păstreze „mânile libere”.

Europa Liberă: Dle Andrei Safonov, vă propun să continuăm discuţia după ce vom asculta un material pregătit de corespondenta noastră Valeria Viţu despre participarea la vot a locuitorilor regiunii transnistrene.

Pentru că nu am fost lăsaţi să trecem pe la punctul de control de la Dubăsari, am ajuns la Coceri pe ocolite cu podul plutitor peste Nistru. De acelaş „Bac Molovata”, s-au văzut siliţi să facă uz şi grupul format de observatori străini, jurnalişti dar şi câţiva alegători.

Ion Pasat este originar din Cocieri şi a venit împreună cu soţia de la Chişinău să-şi dea votul. I-am întrebat ce aşteaptă de la aceste alegeri: „Să fie o luminare în Moldova. Merg să votez pentru că vrem o viaţă mai bună în Moldova.Să facem o schimbare radicală. Au trecut ani de zile şi tot pe loc. Oamenii merg prin Moldova şi nu pot să ajungă la fratele său din Cocieri sau la rude”.

„Se vorbeşte că suntem o ţară democrată dar noi suntem departe de acest adevăr. Noi suntem sub dictatură. Noi în ţara noastră nu putem liber să votăm trebuie să aşteptăm ore. Nu se face nimic pentru oameni.”

La Cocieri l-am întâlnit şi pe Vitalie Tcaci, care a a venit să voteze de la Corjovo cu bicicleta pentru că nu a reuşit să facă acest lucru la el acasă: „Am încercat dar acolo, la noi, nu se poate. Au venit oameni dar nu le-au permis. Aşteptăm poate va fi mai bine. Toţi aşteaptă”.

Aflu de la secretara secţiei de votare nr 14 , Veronica Verlan că de fapt mulţi săteni din alte localităţi au venit pe jos, ocolind strada centrală, unde au format un baraj miliţieni transnitreni: „Chiar dacă traseul este închis, ajung pe partea de la deal a satului, pe un drum nisipos de ţară, care cu bicicleta, pe jos sau cu microbuzele. Care şi cum reuşesc”.

Vera Constantinov
Şi Vera Constantinov din satul Lunga a ajuns să voteze la Cocieri. Bătrâna îşi doreşte de la aceste alegeri: „O moldovă întreagă şi suverană. Ştiţi cât de tare suferim noi. Aţi văzut cât am mers pe jos şi ei spun că este democraţie. Da ce crimă am făcut noi că venim la votare. Fiecare om crede în ceva mai bun. Noi vrem să trăim într-o societate sănătoasă”.

Se pare că de frică, unii alegători au refuzat să ne vorbească: „Nu dau un răspuns să nu am probleme în viaţă din partea transnistreană”.
La posturile de control din apropierea satelor unde sunt aşteptaţi să voteze cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană şi la această oră miliţia subordonată Tiraspolului îi supune unui control mai riguros ca de obicei fără să spună ce anume caută în bagaje şi automobile.

--------------------

Europa Liberă: Revenim la discuţia cu Andrei Safonov. Totuşi, în pofida unor obstacole despre care a vorbit colega mea în reportaj, participarea locuitorilor regiunii la alegeri a fost de această dată mai mare – la urne au venit cu 1500 de oameni mai mult decât la scrutinul precedent din 5 aprilie.

Andrei Safonov: Au venit la votare câteva mii de oameni care o fac de obicei, care votează şi la alte alegeri, dar majoritatea transnistrenilor au lăsat această campanie electorală şi acest scrutin în afara preocupărilor lor.

Europa Liberă: Şi de ce se întâmplă aşa? Nu există interes pentru ce se întâmplă în Moldova?

Andrei Safonov: Un anumit interes întotdeauna există şi cred că va exista, dar de la interes până la acţiuni practice mai trebuie de făcut anumiţi paşi. Partidele nu au distribuit aici material propagandistic, nu au fost apariţii la televiziune şi în presă, nu a veni aici nici un agent electoral, chiar şi anonim, ca să-i „ridice” pe cei care deţin paşapoarte moldoveneşti. Lumea nu a fost prea informată. Din această cauză, nici puterea şi nici opoziţia nu şi-au putut asigura sprijinul a mii de oameni din regiunea transnistreană.

Europa Liberă: Dle Safonov, vă mulţumim.
-----------------------------
Radio Europa Liberă l-a întrebat şi pe Pavel Felghenhauer, expert în probleme de securitate şi politică externă de la Moscova, ce politică ar putea adopta Rusia în raport cu Moldova după aceste alegeri?

Pavel Felghenhauer: Dacă opoziţia va face o coaliţie şi va veni la putere, atunci Moscovei nu-i va plăcea acest lucru şi atunci va putea spune că noi susţinem mai puternic autorităţile Transnistriei care în ultimul timp nu prea au fost în graţiile noastre. Atunci vor avea loc anumite schimbări, dar totul depinde de faptul cum se vor desfăşura lucrurile în continuare în Moldova. Rusia acum are alte preocupări şi va aştepta, probabil, să se aşeze lucrurile şi puterea la Chişinău.

-----------------------------

Pe finalul emisiunii vă propunem un material despre „aventurile” unui reporter din Cehia la vama transnistreană. Este vorba de Tomas Polacek, de la o publicaţie din Praga, care a pornit luna aceasta cu autostopul spre îndepărtatul Caucaz. Călătoria lui, care poate fi urmărită pas cu pas pe pagina de internet a ziarului la care lucrează, “Mlada Fronta Dnes”, l-a purtat săptămâna trecută prin Transnistria. Un episod al călătoriei lui Polacek vă este rezumat de Mircea Ţicudean.

“Dă-mi 50 de euro, sau te-ntorc din drum”. Acesta este titlul, deloc încurajator, al episodului transnistrean din călătoria cu autostopul întreprinsă de reporterul ceh Tomas Polacek. Cererea celor 50 de euro este un citat din gura vameşului transnistrean care-i verifică lui Polacek documentele de iesire din regiune, spre Ucraina.

“La fiecare graniţă mă transform într-un actor, scrie Polacek, arătîndu-mă cât mai umil şi nevinovat. Dar la graniţa transnistreană, nici actoria nu mi-a mai fost de folos. Vameşul îmi spune să intru în birouaşul lui minuscul şi începe să se joace cu cartea mea de imigraţie, pe care am primit-o şi am completat-o la intrarea în regiunea nistreană.”

“Ai o problemă, spune el. Aici scrie că urma să tranzitezi numai Transnistria, în drum spre Ucraina, dar tu ai rămas la noi peste noapte.”

Polacek încearcă să-i explice că în baza cărţii are dreptul să plece şi astăzi. Dar între timp vameşul scrie ceva pe bucăţica de hârtie. 4:15, dimineaţa. După care îl anunţă că ar fi trebuit să iasă din regiune în zori. A întârziat.

Polacek îşi deschide rucsacul şi aşează pe masa vameşului cinci pachete de ţigări. “Cum îşi permiţi?” vine riposta vameşului, care adaugă: “Eu sunt sportiv şi nu fumez. Câţi euro ai la tine?”

Polacek simte că se-neacă, fiindcă are în buzunar o singură bancnotă de 50 de euro. “E bine şi 50”, se bucură vameşul şi adaugă, cu ochii în documente, că el şi Polacek au aceeaşi vârstă, fiind născuţi amândoi în decembrie 1977. “50 de euro e prea mult”, îndrăzneşte Polacek.

“Foarte bine”, răspunde supărat vameşul transnistrean. “Du-te tu frumuşel mai încolo, la soare, şi gândeşte-te mai bine. Ori 50 de euro aici, ori o rezolvăm pe cale oficială, şi ajungi în registrele poliţiei nu doar aici, ci şi în Ucraina”.

După o jumătate de oră în soarele arzător, nehotărâtul Polacek este chemat înapoi de vameşul născut în decembrie 1977. “Nu vă dau 50 de euro nici mort”, anunţă călătorul ceh. “Bine, spune vameşul, întoarce-te frumuşel în satul Pervomaisk, şi plăteşte amenda la bancă”.
Întors la Pervomaisk, Polacek află că singura bancă e la bufet, unde-i şi schimbul valutar.

Aşa cum se aştepta, banca e de fapt chiar oficiul de schimb şi nici vorbă să accepte plăţi de amenzi. Rostul întoarcerii din drum a fost altul, îşi dă seama Polacek şi de îndată schimbă bancnota de 50 de euro în cinci de câte zece. Revenit în vamă, îl anunţă pe prietetul născut în aceeaşi lună cu el că problema-i rezolvată şi-i întinde zece euro. “Maladeţ”, aprobă vameşul. Scoate de sub chipiu un portofel secret, doldora de valute diferite, aşează noua cucerire şi-şi pune chipiul la loc. Iar calea spre Ucraina e deschisă.
-------------------------------
Cu acest material Dialogurile de astăzi au ajuns la final. Sunt Viorica Zaharia, vă mulţumesc pentru atenţie. Toate cele bune.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG